2013. szeptember 5., csütörtök

Derek Prince - A kereszt keresztülhúzta a sátán követelését 8.

Mik az óember cselekedetei? Elsősorban a hazugság. Ha bármilyen bűnt elkövettünk, előbb-utóbb hozzá kell tenni a hazugságot, mert ez mindent befedez. Tehát a hazugságtól való távolmaradás az igazi élet. Most mi van az új emberrel? A 10-es verset nézzük meg:

(9) És felöltözzetek amaz új embert, melynek újulása van Annak ábrázatjára, aki teremtette azt.

Az új embert a King James megújulásnak fordítja. Egy kicsit érthetőbb az a fordítás, hogy: "melynek újulása van". Az Efézus 4,24 ("az új ember, mely Isten szerint teremtetett") Isten oldalát mutatja be, de a mi megközelítésünk egy folyamat: "újulása van." Újulása van a Teremtő képe szerint való ismeretre, mely újra létrehozza a Teremtő képét. Az új ember, aki megújult a Teremtő megismerésére, elismerésére, úgy, hogy a Teremtő képe helyreálljon benne. Ezzel a bukás eredménye helyreáll. Ádám a bukás előtt tökéletesen hordozta a Teremtő képét, ez az új ember természete is. Az új ember lényegét összefoglalja három szó: Krisztus bennetek (angolban ez három szó: Christ in you). A Kolosse 1,25-27-ben Pál az Evangéliumról beszél, és azt mondja:

"Amelynek lettem én szolgájává az Isten sáfársága szerint, amelyet nékem adott tirátok nézve, hogy betöltsem Isten Igéjét. (Azután beszél az Ige természetéről, melyet be kell mutatnia): Tudniillik ama titkot, mely el vala rejtve ősidők óta és nemzetségek óta, most pedig kijelentetett az Ő szentjeinek."

Isten titkát tartalmazza az evangélium, amelyet az előző nemzedék nem tudott, de most megjelentetett neked és nekem. Ez Isten művének a tetőpontja, és egy olyan titok, amely az evangéliumig nem lett nyilvánvalóvá. Mi ez a titok? A 27-es vers:

"Akikkel az Isten akarata meg akarta ismertetni azt, hogy milyen nagy a pogányok között eme titok dicsőségének a gazdagsága, az tudniillik, hogy a Krisztus ti közöttetek van, a dicsőségnek ama reménysége."

"Krisztus bennetek": ez a tetőpont, ez a titok. Isten létrehozott egy olyan emberi fajt, akikben Krisztus él. Ez az új ember tehát Krisztus, aki újjáteremtetett benned, bennem az Isten Igéjének a magvából. Nézzük meg egy kicsit teljesebben a Galata 2,20-ban. Ezzel az igazságai foglalkozik, mint személyes átéléssel. Figyeljétek meg, hogy a megfeszítésnek három szakasza van.

"Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus. Amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem és önmagát adta érettem."

Isten cselekedete által feszíttetett meg az óemberünk, ezt látjuk a Galata 2:20-ban; a Galata 5,24 szerint pedig nekünk kell megfeszítenünk: "Megfeszítették indulataival a testet". És azután a megvallás Galata 2,20-ban: "Krisztussal gyütt megfeszíttettem.” Hinni a szívben és megvallani a szájjal.