2013. szeptember 22., vasárnap

David Wilkerson - Az Új Szövetség lerontja a sátán erődjét 4.

3.  „De eljön büntetésed napja, amelyet őrállóid láttak. Akkor lesz majd zűrzavar!” (4. v.)
Isten őrállóinak figyelmeztetése hamarosan beteljesedik. Onnan tudjuk ezt, hogy látjuk: igéik napjainkban kezdtek kibontakozni. Pontosan úgy, ahogyan Mikeás figyelmeztetett, korábban soha nem látott mértékben terjed a gonoszság. Minden nép között kuszaság és tanácstalanság uralkodik. Isten mostanában kezdi igazolni imádkozó prófétáinak szavait. Ha nem támasztaná alá a próféták figyelmeztetéseit mindenható ítéleteivel, akkor valószínűleg senki nem figyelne rájuk. Ezért közel van a meglátogatásunk ideje – sőt tulajdonképpen már majdnem itt is van.
4. „Ne higgyetek a barátnak, ne bízzatok a jó ismerősben, még asszonyod előtt is, akit magadhoz ölelsz, vigyázz, hogy mit mondasz!” (5. v.)
Hamarosan alig lesz majd ember, aki meg tudna bízni a barátaiban. Egyre jobban szétesnek a családi kötelékek. Jézus maga mondta, hogy az embernek saját házában lesz az ellensége (lásd a Mt 10,36-ot). Már láthatjuk, hogy hiányzik a bizalom a házastársak között, burjánzanak a válások, elvész a szülők tekintélye, a gyermekek öntörvényűvé válnak, a családok pereskednek egymással.
A Szentírás ezt mondja egy helyen Izraelről: „...mindenki azt csinálta, amit jónak látott” (Bír 21,25). Számos nép ma ugyanebben a helyzetben van. Az emberek nem bíznak többé a vezetőikben, a kormányukban, a jogrendjükben. Nem bíznak meg a munkaadóikban, a munkatársaikban, a barátaikban. Nem bíznak a vallásban sem. A társadalmunk minden szintjén a bizalomvesztés uralkodik.
Ézsaiás kortársa volt Mikeásnak, és igazolta azt az erkölcsi földcsuszamlást, amelyről prófétatársa írt. Mindkét férfi ugyanannak a generációnak hirdette az igét, és megerősítették egymás próféciáit. Ézsaiás hasonló képet fest a végletes erkölcsi romlásról, mint Mikeás:
„Jaj, vétkes nemzet, bűnnel terhelt nép! Gonosz utódok, romlott fiak! Elhagyták az Urat, megvetették Izrael Szentjét, elfordultak tőle! ... Tetőtől talpig nincs rajta ép hely, csupa zúzódás, kék folt és gennyes seb.” (Ézs 1,4.6)