2013. június 27., csütörtök

Rodney H. Browne - A jó pásztor jellemzői 3.

Bizony, bizony mondom néktek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, tolvaj az és rabló. János 10:2

4. Egy pásztornak/szolgálónak isteni kenettel kell rendelkeznie.

a. Egy hatékony pásztornak/szolgálónak isteni vezetésre és segítségre van szüksége. Nem támaszkodhat, ill. nem teheti bizalmát emberi tudásba, emberi bölcsességbe, kíváló beszédképességbe, ill. önerőbe. A pásztornak/szolgálónak a Szent Szellem által felkentnek kell lennie, és teljesen a Szent Szellem vezetése alatt kell állnia. A Lukács 11:11-13-ban Jézus azt mondja, hogy ha kérjük a mennyi Atyától a Szent Szellemet, Ő megadja nekünk. A Szent Szellem a Vígasztalónk, Tanácsadónk, Segítőnk, Közbenjárónk, Képviselőnk, Erősítünk és Támaszunk. A Szent Szellem nélkül semmit sem tehetünk. Ő ken fel, Ő vezet, Ő erősít meg bennünket, hogy Isten akaratát és az Ő munkáját cselekedjük.

A János 14:12-18-ban Jézus a következőt mondta: "Aki hisz Énbennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket Én cselekszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál. Akármit kértek majd az Én nevemben, megcselekszem azt, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban. Ha Engem szerettek, az Én parancsolataimat megtartsátok. És Én elküldöm néktek a Szent Szellemet, Aki mindig nálatok lakik és bennetek marad." A János 14:26-ban Jézus azt mondta, hogy az Atya fogja elküldeni a Szent Szellemet Jézus nevében - Őhelyette, hogy a Szent Szellem képviselje Őt és hogy Ő cselekedjen Jézus helyett -, hogy tanítson, hogy emlékeztessen benn Jézus szavaira. A János 15:26-ban Jézus azt mondta, hogy a Szent Szellem az Igazság Szelleme - az Atyától jön, és Jézusról tesz bizonyságot. A János 7:37-39-ben Jézus hangosan ezt kiáltotta: "Ha valaki szomjazik, jöjjön Énhozzám és igyék. Aki hisz Énbennem, amint az Írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből." Jézus itt a Szent Szellemről beszélt, Akit még nem küldött el az Atya, mert Jézus még nem dicsőíttetett meg. A Máté 3:11-ben Keresztelő János azt mondta, hogy Jézus fogja a tanítványokat megkeresztelni tűzzel és Szent Szellemmel! A lukács 24:49-ben Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy maradjanak Jeruzsálemben, amíg fel nem ruháztatnak mennyei erővel. Az Apostolok Cselekedetei 1:8-ban Jézus azt mondta, hogy amikor a Szent Szellem eljön, erőt - képességet, hatékonyságot és hatalmat - fogunk kapni, és tanuk leszünk szülővárosunktól elkezdve egészen a föld végső határáig! A Szent Szellem adja az erőt és a képességet, hogy bátran hirdessük az evangéliumot mindenhol, ahova az Úr küld bennünket.

b. A pásztornak/szolgálónak Isten Igéjét a Szent Szellem kenete alatt kell prédikálnia - nem emberi elképzeléseket emberi módon (1 Korinthus 2:1-10)

1 Korinthus 2:1-5 - Azt tettem pedig fel magamban, hogy nem megyek közétek ismét szomorúsággal. 2 Mert ha én megszomorítlak titeket, ugyan ki az, aki megvidámít engem, hanemha akit én megszomorítok? 3 És azért írtam néktek éppen azt, hogy mikor odamegyek, meg ne szomoríttassam azok miatt, akiknek örülnöm kellene; meg lévén győződve mindenitek felől, hogy az én örömöm mindnyájatoké. 4 Mert sok szorongattatás és szívbeli háborgás között ítam néktek sok könnyhullatással, nem hogy megszomoríttassatok, hanem hogy megismerjétek azt a szeretetet, amellyel kiváltképpen irántatok viseltetem. 5 Ha pedig valaki megszomorított, nem engem szomorított meg, hanem részben, hogy azt ne terheljem, titeket mindnyájatokat.

c. A szellemi ajándékokat, amelyekre a pásztornak/szolgálónak szüksége van ahhoz, hogy hatékonyan szolgáljon, a Szent Szellem adja Isten irányítása szerint.

1 Korinthus 12:5-11 - A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr. 6 És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, aki cselekszi mindezt mindenkiben. 7 Mindenkinek azonban haszonra adatik a Szellemnek kijelentése. 8 Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Szellem által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Szellem szerint; 9 Egynek hit ugyanazon Szellem által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Szellem által; 10 Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig szellemeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása; 11 De mindezeket egy és ugyanaz a Szellem cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, amint akarja.

d. A pásztornak/szolgálónak élő levélnek kell lennie - szükséges, hogy Isten törvényei a szívére legyenek írva -, és bárhol legyen is, lényével Jézust kell visszatükröznie (2 Korinthus 3:1-8)

2 Korinthus 3:5-6 - Nem mintha magunktól volnánk alkalmatosak valamit gondolni, úgy mint magunkból; ellenkezőleg, a mi alkalmatos voltunk az Istentől van: 6 Aki alkalmatosokká tett minket arra, hogy új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem szellemé; mert a betű megöl, a Szellem pedig megelevenít.

e. A pásztornak/szolgálónak teljesen át kell adnia magát a Szent Szellemnek, hogy azt tegye és azt mondja, amit az Úr akar - hogy akkor és ott prédikáljon, ahova Isten vezeti őt -, és hogy ne legyen emberektől akadályoztatva.

2 Timótheus 4:1-5 - Kérlek azért az Isten és Krisztus Jézus színe előtt, Aki ítélni fog élőket és holtakat az Ő eljövetelekor és az Ő országában. 2 Hirdesd az Igét, állj elő vele alkalmatos, alkalmatlan időben, ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és tanítással. 3 Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük; 4 és az igazságtól elfordítják az ő fülüket, de a mesékhez odafordulnak. 5 De te józan légy mindenekben, szenvedj, az evangélista munkáját cselekedd, szolgálatodat teljesen betöltsd.