2013. június 20., csütörtök

Tom Marshall - Tisztességre teremtve 1.

Ha a kapcsolat négy alkotóeleme közül a szeretet a legszívósabb és leg­­áll­ha­ta­to­sabb, a bizalom pedig a legtörékenyebb, akkor egészen biz­­tos, hogy társadalmunkban a legmellőzöttebb és legelhanyagoltabb elem a tisztelet és a megbecsülés.

A Biblia azonban tele van a tisztelet megadására vonatkozó erő­tel­jes fel­szó­lí­tá­sok­kal. Ezek nem javaslatok, hanem parancsok. A Biblia meg­pa­ran­csol­ja, hogy tiszteljük Istent, sokkal jobban, mint bárki mást. Pál azt írja a Róma 1: 21-ben, hogy az emberi bűn gyökere valójában ab­­ban rej­lik, hogy bár az ember megismerte Istent, mégsem tisztelte vagy dicsőítette őt Istenként.

Ezenkívül tisztelnünk kell apánkat és anyánkat. A szülők iránti en­­ge­del­mes­ség a gyermekkor tartozéka, a tisztelet parancsa azonban egész életünkön keresztül érvényes. Ez része az erkölcsi törvénynek, és va­ló­ban az első parancsolat, melyhez ígéret kapcsolódik. Később lát­ni fog­juk ennek fontosságát. De tisztelnünk kell munkaadónkat, ve­ze­­tő­in­ket és a gyülekezet presbitereit is; a férjnek tisztelnie kell fe­le­sé­gét, a fe­le­ség­nek pedig a férjét; és mindenkinek tisztelnie kell a há­zas­ság in­téz­mé­nyét. Meg­le­pő mó­don tisztelnünk kell a sikertelen és a hát­rányos hely­ze­tű em­be­re­ket: az özvegyeket, az időseket, és a kö­zös­ség sze­ré­nyebb ké­pes­sé­gek­kel ren­del­ke­ző tag­ja­it. Komolyan kell ven­nünk, hogy tisz­tel­nünk kell egymást és mindenkit, függetlenül az érin­tett személy ál­la­po­tá­tól. De még ennél is meglepőbb, hogy nem­csak ne­künk kell tisz­tel­nünk Is­tent, hanem Isten is megadja nekünk a tisz­te­letet. Isten ezt mond­ja az Ő né­pé­ről: “Mivel kedves vagy az én sze­me­imben, becses vagy és szeretlek...”; egy másik helyen pedig: “Akik en­gem tisztelnek, azok­nak tisz­tességet szerzek...” A Biblia egy olyan tár­sadalom képét raj­zol­ja fel előttünk, amely tagjainak kölcsönös tiszteletére és meg­be­csü­lé­sé­re épül.

Mi a tisztelet vagy megbecsülés?

A tisztelet vagy megbecsülés a másik ember értékének elismerése. Ami­­kor megadom va­la­ki­nek a tiszteletet, akkor elismerem méltóságát és ér­té­kes vol­tát. Ezért kell Istent mindenek felett tisztelnünk, mivel Ő kép­­vi­se­li a legnagyobb értéket az egész univerzumban, sokkal többet ér, mint az egész világegyetem. De a tisztelet felismeri az Isten képére al­­ko­tott em­ber értékét is. Ez a tisztelet több okból is döntő fon­tos­ságú.

Először is azért, mert amikor felismerem az emberek értékét, ak­­kor tudatára ébredek annak, milyen felfoghatatlanul gazdag az éle­­tem, mivel olyan sok értékes ember vesz körül és szerepel az éle­­tem­ben. Életem így értelmet és jelentőséget nyer. Ha nem adom meg má­sok­nak a tiszteletet, vagy ami még ennél is rosszabb, gyalázom az en­gem kö­rül­ve­vő em­be­re­ket, akkor nyomorba taszítom saját ma­ga­mat, meg­fosz­tom életemet az értelmétől, mivel úgy viselkedem, mintha csak értéktelen emberekkel állnék kapcsolatban.

Másodszor: csak akkor érezhetem magam értékesnek, ha én ma­­­gam is megkapom a tiszteletet másoktól. Letagadhatatlan, hogy köz­­vet­len köl­csön­ha­tás van a társadalmunkban élő, szegényes én­kép­pel ren­del­ke­ző em­be­rek magas száma és a világban eluralkodott tisz­te­let­­len­ség kö­zött. Gyalázzuk Istent és az Ő Igéjét, gyalázattal illetjük tár­­sa­dal­munk intézményeit, szidjuk a múltat, az erkölcsi értékeket, a szü­­lői státuszt, a hatóságokat és mások jogait. Nem egyszerűen fi­tog­tat­­ják, ha­nem egyenesen dicsőítik a tiszteletlenséget és a gya­láz­ko­dást. A tömegtájékoztatásban sok ember ebből él. Mindent rossz és ha­mis szín­ben tüntetnek fel. Aztán learatjuk azt, amit vetettünk, amint a zsol­tár­író rámutat:

Köröskörül járnak a gonoszok, mihelyt az alávalóság fel­ma­gasz­tal­ta­tik az emberek fiai közt.

De saját magunkban is aratjuk a következményeket. Gyalázatban ré­­sze­sü­lünk, önértékelési zavarokban szenvedünk, és lesújt bennünket az értéktelenség érzése.

És végül: ha megpróbálunk saját magunkban kialakítani egy nor­má­lis én­ké­pet, zsákutcába jutunk. Ez lehetetlen. Nem adhatok ma­gam­nak tiszteletet, mondjanak bármit is az öngyógyításról szóló pszichológiai könyvek. Egymástól függünk, énképünk kap­cso­la­ta­ink­ban formálódik ki. Ha valaki képtelen jó kapcsolatokat kialakítani és fenn­­tar­ta­ni, az a sze­gé­nyes énkép jele, de a szegényes énkép ki­a­la­ku­lá­sá­nak oka is a rossz kapcsolatokban, vagy a jó kap­csolatok hiá­nyá­ban ke­re­sen­dő, és ez a hiány elsősorban a megerősítés vagy a tisztelet hi­á­nyát jelenti.