2013. június 10., hétfő

Rodney H. Browne - A jó pásztor jellemzői 2.

Bizony, bizony mondom néktek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, tolvaj az és rabló. János 10:2
 
3. Akit az Úr pásztornak/szolgálónak hív el, tiszta és odaszánt szándékkal kell rendelkeznie.
 
a.     A pásztornak/szolgálónak Isten akaratát és az Ő dicsőségét kell kívánnia, nem pedig a sajátját. Jézus a Jó Pásztor, Ő pedig alpásztorokul elhív bizonyos embereket. A pásztorlás elhívás. A pásztorok Jézust képviselik a földön, és gondot kell viselniük az Egyházról - Krisztus Testéről -, éppúgy, ahogy azt Jézus teszi. Egy pásztornak nem lehetnek önző ambíciói, nem pásztorolhatnak természetes ajándék ellenében; legyen az akár pénz, hírnév vagy bármilyen más ok. Isten országában a szogálat szolgálatról szól, nem pedig arról, hogy kiszolgáljanak. Életadásról szól: a juhok gondoskodásáról és a farkastól való védelemről - nem pedig az elmenekülésről. A pásztornak/szolgálónak úgy kell szeretnie az embereket, ahogy Jézus szereti őket.
 
János 10:9-13 - Én vagyok az ajtó: ha valaki Énrajtam megy be, megtartatik és bejár és kijár majd és legelőt talál. 10 A tolvaj nem egyébért jő, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson; Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek. 11 Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért. 12 A béres pedig és aki nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jőni és elhagyja a juhokat és elfut: és a farkas elragadozza azokat és elszéleszti a juhokat. 13 A béres pedig azért fut el, mert béres és nincs gondja a juhokra.
 
b.     A pásztornak/szolgálónak az elveszett lelkek üdvösségét első helyre kell tennie.
 
Lukács 19:10 - Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett.
 
Apostolok Cselekedetei 10:28 - És monda nékik: Ti tudjátok, hogy tilalmas zsidő embernek más nemzetbelivel barátkozni vagy hozzámenni; de nékem az Isten megmutatá, hogy senkit se mondjak közönséges vagy tisztátalan embernek.
 
c.     Ahogy Jézusnak, a pásztornak/szolgálónak jót kell cselekednie, gyógyítania kell és meg kell szabadítania az embereket Isten erejével.
 
Apostolok Cselekedetei 10:38 - A názáreti Jézust, mint kené fel Őt az Isten Szent Szellemmel és hatalommal, Aki széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög hatalma alatt voltak; mert az Isten volt Ővele.
 
d.     A pásztornak/szolgálónak a gyülekezet és minden ember érdekeit kell szem előtt kell tartania. A szolgálati ajándékok célja az, hogy képessé tegye a szenteket (a hívőket) a szolgálat munkájára, hogy szellemben felépítsék Krisztus Testét, hogy megfelelően tovább tudják adni Isten Igéjének igazságait, ami egységhez és érettséghez vezet Isten népe között.
 
Efézus 4:11-13 - És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: 12 A szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus Testének építésére: 13 Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére.
 
e.     A pásztornak/szolgálónak úgy kell látnia az embereket, ahogy Isten látja őket - a szeretet és a hit szemével -, az igazságban növekedő új teremtésként. A szolgáló felelőssége megtanítani Krisztus Testének, hogy kik és mik ők Krisztusban, és bátorítani őket az Istennel való együttjárásban.
 
2 Korinthus 5:14-21 - Mert a Krisztusnak szerelme szorongat minket, 15 Úgy vélekedvén, hogy ha egy meghalt mindenkiért, tehát mindazok meghaltak; és azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, ezután ne maguknak éljenek, hanem Annak, Aki érettük meghalt és feltámasztatott. 16 Azért mi ezentúl senkit sem ismerünk test szerint; sőt ha ismertük is Krisztust test szerint, de már többé nem ismerjük. 17 Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden. 18 Mindez pedig Istentől van, Aki minket Magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által, és Aki nékünk adta a békéltetés szolgálatát; 19 Minthogy az Isten volt az, Aki Krisztusban megbékéltette Magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket, és reánk bízta a békéltetésnek Igéjét. 20 Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel. 21 Mert azt, Aki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk Őbenne.