2013. június 2., vasárnap

R. Liardon - John Alexander Dowie 11.

1896 végére Dowie befolyása igen nagyra nőtt Chicagóban. Ellenségei meghaltak, börtönbe kerültek vagy elhallgattak. A helyi rendőrség, amely egykor százszor is letartóztatta, most barátja volt, s már egy apró jelzésre is oltalmában részesítette. A politikai hivatalnokokat - köz­tük a polgármesterrel - Dowie emberei szavazták meg. Minden utcasarkon Isten gyógyító erejét hirdették. Dowie felosztotta a város kerü­leteit, és „A Hetven Tanítvány” néven csoportokat küldött szét, hogy minden körzetben az evangéliumot hirdessék.
Nem kellett hozzá sok idő, és szinte már nem is volt senki Chicagóban, aki ne hallotta volna az evangéliumot. Dowie most már hétről-hétre ezrek gyógyulá­sáért imádkozott. Sadie Cody, „Buffalo Bill” Cody unokahúga is csodálatos mó­don meggyógyult, miután elolvasta a Levelek a Gyógyulás Fájáról egyik számát. Szolgálata során olyan ne­vezetességek gyógyultak meg, mint Abraham Lincoln unokatestvére, Amanda Hicks; Dr. Lillian Yeomans; F. A. Graves tiszteletes; John G. Lake felesége; és az egyik kongresszusi képviselő felesége.

Dowie apostoli ajándékán keresztül tulajdonképpen maga Jézus Krisztus kormányozta Chicago városát. Hat hónapra kibérelte a legtá­gasabb előadótermet, és a nagy Sión Sátrat ide költöztette. Nem volt olyan istentisztelet, amelyen az épület hatezer ülőhelye közül akár egy is üresen maradt volna.
Dowie végre hozzáláthatott régóta dédelgetett álma, egy apostoli elvekre épülő egyház megvalósításához. Mióta eszét tudta, arra vá­gyott, hogy olyan gyülekezeteket szervezzen, amelyek az Apostolok Cselekedeteiben található tanításokra és alapelvekre épülnek. A „Ke­resztény Katolikus Munka” alapjainak lerakásához - amelynek a ró­mai katolikus egyházhoz semmi köze sem volt, hiszen a „katolikus” szót egyszerűen „egyetemes” értelemben használta - januárra konfe­renciát szervezett.

Sohasem egyezett volna bele, hogy ezt az egyházat „valami új”- nak nevezzék. Az ő szemében olyan régi, apostoli elvek „helyreállítá­sáról” volt szó, amelyek Krisztus Testében elvesztek. Dowie teológiá­ja - helyesen - azt vallotta, hogy ha valami „új”, akkor az „hamis”. Né­hány éven belül a Keresztény Katolikus Egyház tagjainak száma több tízezerre nőtt.

Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy az Efézus 4-ben felsorolt öt fő ajándék ma is működik (lásd a 11-13. verseket). Az apostoli hivatal nem szűnt meg a tizenkét első apostol halálával - amikor ők elköltöz­tek a földről, Isten nem engedte, hogy terve kudarcot valljon. Az újszövetségi elveknek egészen az Ő visszajöveteléig érvényesülniük kell. Ezek az elvek nem függnek emberi véleményektől vagy teológiáktól. Isten ígéretei sem hiúsulnak meg, még akkor sem, ha egyesek idege­sek lesznek azoktól. Már eddig is sokkal több apostol élt az első tizen­kettőnél, és ma is vannak, akik ennek a hivatalnak a betöltésére kapnak elhívást.