2013. június 5., szerda

David Wilkerson - AZ ÚJ SZÖVETSÉG ÉS A BENNÜNK LAKÓ SZENT SZELLEM EREJE 1.

EBBEN A FEJEZETBEN AZT SZERETNÉM MEGMUTATNI NEKTEK, milyen nagy szükségünk van a bennünk lakó Szent Szellem erejére. Újra hangsúlyoznom kell: a maga erejéből senki sem képes győzelmes, a bűn hatalmától mentes életet élni. Az ember bánkódhat a bűnei miatt, egész folyónyi könnyet hullathat – azonban saját akaratereje és képessége nem elég arra, hogy kiűzze életéből a megrögzött, erőteljes bűnöket.
Amikor Ezékiel próféta bűnbánatra szólította fel Izrael népét, tudta, hogy Isten bánkódik Izrael elpártolása és megalkuvása miatt. Ezt mondta a népnek: „Térjetek meg mind a bűntetteitektől, hogy ne legyen nektek bűnre való botlásul. Dobjátok el magatoktól mind a bűntetteiteket, ...szerezzetek magatoknak új szívet és új szellemet! ... térjetek meg tehát és éljetek!” (Ez 18,30-32)
Lényegében ezt mondta Ezékiel a népnek: Tudjátok, hogy rossz, amit tesztek. Akkor miért nem hagyjátok abba? Tegyetek le róla! Mondjatok nemet megrögzött bűneitekre! Forduljatok el tőle, és változzatok meg! Szerezzetek magatoknak új szívet!
Ezékiel maga is megtapasztalhatta életében a Szent Szellem győzelmes erejét. Azoknak az ószövetségi prófétáknak a sorába tartozott, akiknek a megszentelt élete egyedül Isten bennük lakó Szellemének volt az eredménye. Az Ószövetségben többször is olvashatunk olyan emberekről, akiket megérintett a Szent Szellem, és megteltek az ő jelenlétével. Maga a Szellem volt számukra a belső erőforrás, amelyre szükségük volt ahhoz, hogy ellen tudjanak állni a kísértésnek, és győzhessenek a bűn felett. Habár a Szent Szellem kitöltetése még nem történt meg, a könyörülő Isten Szellemét adta azoknak, akiket valamilyen nagy feladatra hívott el.
Így történt Ezékiel esetében is. Átélhette a Szent Szellem erejét, amiről így tett tanúságot: „Miközben beszélt, szellem áradt belém...” (Ez. 2,2). Ezékiel hallgatói azonban mit sem tudtak arról, hogy szükség van Isten Szellemének jelenlétére az életükben. Amikor megpróbálták legyőzni a bűnt, nem jártak sikerrel.
Ez zavarba ejtette a prófétát. Nem tudta felfogni, miért nem tudja Isten igéje egyszerűen meggyőzni az izraelieket, miért nem figyelnek erőteljes figyelmeztetésére, és miért nem változnak meg. Ezért így unszolta őket: Igyekeznetek kell arra, hogy elhagyjátok bűneiteket! Új szellemre van szükségetek!