2013. július 24., szerda

Rodney H. Browne - TIZENKÉT KÖTELESSÉGÜNK ISTEN IGÉJÉVEL KAPCSOLATBAN 2.

3. Isten Igéjét tanulmányozni kell
 
2 Timótheus 2:15 - Igyekezzél, hogy Isten előtt becsületesen megállj, mint oly munkás, aki szégyent nem vall, aki helyesen hasogatja az igazságnak beszédét.
 
2 Timótheus 3:16-17 - A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, 17 Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.
 
4. Isten Igéjét értelmezni kell (meg kell magyarázni; ki kell fejteni; meg kell adni az értelmét)
 
Nehémiás 8:8 - Olvasának pedig a könyvből, Isten törvényéből világosan, s azután magyarázának, és a nép megérté az olvasottakat.
 
Lukács 4:16-21 - És méne Názáretbe, ahol felneveltetett: és beméne, szokása szerint, szombatnapon a zsinagógába, és felálla olvasni. 17 És adák Néki az Ézsaiás próféta könyvét; és a könyvet kinyitván, arra a helyre nyita, ahol ezt volt írva: 18 Az Úrnak Szelleme van Énrajtam, mivelhogy felkent Engem, hogy a szegényeknek az evangéliumot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyílását, hogy szabadon bocsássam a lesújtottakat, 19 Hogy hirdessem az Úrnak kedves sztendejét. 20 És behajtván a könyvet, átadá a szolgának és leüle. És a zsinagógában mindenki szeme Őreá voltak függesztve. 21 Ő pedig kezde hozzájuk szólani: Ma teljesedett be ez az Írás a ti hallásotokra.
 
Lukács 24:27 - És elkezdvén Mózestől és minden prófétáktól fogva, magyarázta nékik minden Írásokban, amik Őfelőle megírattak.
 
Lukács 24:44-45 - És monda nékik: Ezek azok a beszédek, melyeket szóltam néktek, mikor még veletek voltam, hogy szükség beteljesedni mindazoknak, amik megírattak a Mózes törvényében, a prófétáknál és a zsoltárokban Énfelőlem. 45 Akkor megnyilatkoztatá az ő elméjüket, hogy értsék az Írásokat.
 
5. Isten Igéjét kutatni kell
 
Te magad kutasd a Szentírást. Vizsgálj meg mindent Isten Igéjének fényében.
 
János 5:39 - Tudakozzátok az Írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek Rólam.
 
Apostolok Cselekedetei 17:11 - Ezek pedig nemesebb lelkűek voltak a Thessalonikabelieknél, úgymint kik bevevék az Igét teljes készséggel, naponként tudakozva az Írásokat, ha úgy vannak-é ezek.
 
6. Isten Igéjén éjjel és nappal elmélkedni kell
 
Józsué 1:8 - El ne távozzék e törvénynek könyve a te szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz és mindent úgy cselekedjél, amint írva van abban, mert akkor leszel jó szerencsés a te utaidon és akkor boldogulsz.
 
Zsoltár 1:2-3 - Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. 3 És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz.
 
7. Isten Igéjét hallgatni kell, és meg kell cselekedni
 
V. Mózes 30:11-14 - Mert e parancsolat, amelyet Én e mai napon parancsolok néked, nem megfoghatatlan előtted; sem távol nincs tőled. 12 Nem a mennyben van, hogy azt mondd: Kicsoda megy fel érettünk a mennybe, hogy elhozza azt nékünk, és hallassa azt velünk, hogy teljesítsük azt? 13 Sem a tengeren túl nincsen az, hogy azt mondjad: Kicsoda megy át értünk a tengeren, hogy elhozza azt nékünk és hallassa azt velünk, hogy teljesítsük azt? 14 Sőt felette közel van hozzád ez az Ige: a te szádban és szívedben van, hogy teljesítsed azt.
 
Róma 2:13 - Mert nem azok az igazak Isten előtt, akik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik.
 
Jakab 1:22-25 - Az Igének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat. 23 Mert ha valaki hallgatója az Igének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, aki tükörben nézi az ő természet szerinti ábrázatát: 24 Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt. 25 De aki belenéz a szabadság tökéletes törvényébe és megmarad amellett, az nem feledékeny hallgató, sőt cselekedet követője lévén, az boldog lesz az ő cselekedetében.