2013. július 9., kedd

Rodney H. Browne - A jó pásztor jellemzői 5.

Bizony, bizony mondom néktek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, tolvaj az és rabló. 3 Ennek az ajtónálló ajtót nyit; és a juhok hallgatnak annak szavára; és a maga juhait nevükön szólítja és kivezeti őket. 4 És mikor kiereszti az ő juhait, előttük megy; és a juhok követik őt, mert ismerik az ő hangját. János 10:2-4

6. A jó pásztor/szolgáló jó példát mutat: vezet, nem pedig terel; táplál és épít; nem rombol; és megéli, amit prédikál.

a. Az 1 Korinthus4:9-21-ben Pál arról az árról beszél, amit ő és más apostolok fizettek meg azért, hogy az evangéliumot elvihessék a korinthusbelieknek és a többi városnak és nemzetnek. Pál és az apostolok szerették, megfeddték ezeket a gyülekezeteket, és gondoskodtak róluk, mintha saját gyermekeik lettek volna.

1 Korinthus 4:15-16 - Mert ha tyzezer tanítómesteretek lenne is Krisztusban, de nem sok atyátok; mert tőlem vagytok a Krisztus Jézusban az evangélium által. 16 Kérlek azért titeket, legyetek az én követőim.

b. A 2 Korinthus 4:8-18-ban Pál arról beszél, hogy miként szenvedett üdöztetést és nehézségeket ő és a többi apsotol azért, hogy Isten Igéjének igazsága eljuthasson a világhoz, azonban ők mindezt odaszántan és örömmel tették, mert előre látták, hogy a földön learatott gyümölcsnek jutalmát fogják venni a mennyben, miután elköltöznek e földről.

c. A 2 Korinthus 6:1-10-ben Pál arról beszél, hogy ők és az apostolok minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy jó példával álljanak elő mindenki számára, még szörnyű nehézségek és áldozatok árán is.

2 Korinthus 6:3-7 - Senkit semmiben meg ne botránkoztassunk, hogy a szolgálatunk ne szidalmaztassék. 4 Hanem ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái; sok tűrésben, nyomorúságban, szükségben, szorongattatásban. 5 Vereségben, tömlőcben, háborúságban, küszködésben, virrasztásban, böjtölésben. 6 Tisztaságban, tudományban, hossútűrésben, szívességben, Szent Szellemben, tettetés nélkül való szeretetben, 7 Igazmondásban, Isten erejében; az igazságnak jobb és bal felől való fegyvereivel.

d. Az 1 Timótheus 3:1-13-ban Pál lefekteti azokat a követelményeket, amelyeknek mindazoknak meg kell felelniük, akik vezető pozíciót szeretnének betölteni az Egyházban. Ezek a követelmények a következők:
Szükséges, hogy az illető feddhetetlen, egy feleségű, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, tanításra alkalmas legyen, nem szabad iszákosnak, verekedőnek lennie, nem szabad, hogy nyereségre vágyó legyen, szelídséggel kell rendelkeznie, nem szabad pénzsóvárnak lennie, a maga házát jól kell igazgatnia, gyermekeit tisztességesen engedelmességben kell nevelnie (mert ha valaki a saját családját nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten gyülekezetére?); ne legyen továbbá újonnan megtért, nehogy felvuvalkodván az ördög kárhoztatásába essék. Szükséges, hogy jó bizonysága legyen a kívülvalóktól, hogy gyalázatba és az ördög tőrébe ne essék. Tisztességesnek kell lennie, nem szabad, hogy kétnyelvű, borivó és nyereségre vágyó legyen, akinél megvan a hit titka tiszta lelkiismerettel. Felesége hasonlóképpen tisztességes, nem veszekedő, józan, mindenben hűséges legyen.

e. Pál Timótheust a szolgálatról az 1 Timótheus 4:11-16-ban tanította, tanácsa pedig mindazokra vonatkozik, akiket az Úr elhív a szolgálatra. A következőkre okította Timótheust:
Legyen példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a szellemi dolgokban, a hitben, a tisztaságban; legyen gondja a felolvasásra, az intésre és a tanításra. Ne hagyja figyelmen kívül az elhívást, az életén levő ajándékokat és a kenetet, amelyet a Szent Szellemtől kapott; teljesen szánja oda magát Isten akaratára, és így szolgálja az Egyházat; élje meg azt, amit hisz és prédikál. Ez a tanács is szintén nekünk is szól, akik el vagyunk hívva a szolgálatra.

f. A 2 Timótheus 2:1-13-ban Pál tovább tanítja Timótheust:
Légy erős; támassz még több vezetőt, akik megbízhatóak, hűségesek, hozzáértők és képzettek arra, hogy másokat tanítsanak; tűrd el a nehézségeket és a szenvedést Jézus Krisztus elsőosztályú katonájához méltóan azzal a szándékkal, hogy csak Őt akard kielégíteni, és csak Neki akarj tetszeni; légy szorgalmas és fusd meg tisztességgel a futásodat; bármit is kelljen elszenvedned a földön, annak megfelelő jutalmat fogsz kapni a mennyben; maradj hűséges az Úrhoz, mert Ő is hűséges hozzád. Tanulmányozd szorgalmasan az Igét és helyesen használd az igazságnak Beszédét; ne vesztegesd az idődet vitázással, ill. okoskodásokkal; tisztítsd meg és választ el magadat, hogy tisztességre való edény lehess; kerüld az ifjúkori szenvedélyeket; kövesd az igazságot, a hitet, a szeretetet és a békességet; légy kedves és ügyes tanító; udvariasan és finoman igazítsd ki azokat, akik ellened szegülnek, hogy megnyerhesd és megtéríthesd őket.

g. A Titus 1:4-16-ban Pál újra elismétli, amit a vezetésről előzőleg Timótheusnak mondott, ideértve a következő elvárásokat is:
Megkérdőjelezhetetlen egyenességgel rendelkezz; ne hagyd, hogy azzal vádoljanak, hogy lazaerkölcsű vagy és helytelenül viselkedsz, hogy féktelen és rendetlen vagy; légy feddhetetlen, ne légy akaratos, ill. öntelt és elbizakodott; ne légy lobbanékony; légy vendégszerető és bőkezű; légy józan, higgadt; tapintatos; becsületes és igazságos; odaszánt; mértékletes és önmérsékletet gyakorló; ragaszkodj az Igéhez és úgy tanítsd, ahogy neked is tanították; tisztán és pontosan add át az üzenetet; fedd meg azokat, akik tévedésbe estek.

h. Ezek az elvárások nemcsak az apostolokra és a korai egyházi vezetőkre vonatkoznak, hanem teljes egészében ránk is. Arra kell törekednünk, hogy olyanok legyünk, mint az apostolok; követnünk és utánoznunk kell őket, ahogy ők is követték és utánozták az Urat (1 Korinthus 11:1; Filippi 3:17).

2 Timótheus 1:13-14 - Az egészséges beszédeknek példáját megtartsd, amiket éntőlem hallottál, a Krisztus Jézusban való hitben és szereteten. 14 A rádbízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szent Szellem által.