2013. július 17., szerda

David Wilkerson - AZ ÚJ SZÖVETSÉG ÉS AZ ISTENFÉLELEM 4.

3. Ha megmaradunk a bűnben, akkor Isten botjával találjuk szembe magunkat.
A zsoltáros így ír Isten legfontosabb szövetségi ígéreteivel kapcsolatban: „Ha fiai elhagyják tanításomat, és nem élnek törvényeim szerint, ha megszegik rendelkezéseimet, és nem tartják meg parancsolataimat, akkor bottal büntetem meg őket vétkükért, és csapásokkal bűnükért. De szeretetemet nem vonom meg tőle, és nem csalom meg, mert hűséges vagyok. Nem szegem meg szövetségemet, nem másítom meg, ami a számon kijött” (Zsolt 89,31-35).
Öröm tölt el minket, amikor ezt a csodálatos, az új szövetségre mutató igét olvassuk. Isten ígéretet tesz, hogy sosem vonja meg tőlünk szerető jóindulatát, és nem számít, hogy esetleg milyen nagyot esünk. Számos hívő azonban könnyedén átsiklik e súlyos figyelmeztetés felett: ha megszegjük Isten törvényét, és nem tartjuk meg parancsolatait, törvényszegésünk miatt isteni botjával látogat meg minket.
Egyszerűen nincs mód arra, hogy enyhítsünk ezen a nehéz igén. Isten nyíltan, az új szövetség világos nyelvén megmondja nekünk: Ha továbbra sem hagyod el a vétkedet, szigorúnak kell lennem veled. Megbocsátok neked, de bosszút állok a bűnöd miatt. Érezni fogod csapásaimat a hátadon.
A Biblia szerint Isten megbünteti azt, akit szeret. Élénk képet fest erről az igazságról Dávid életének példája. Figyeld meg, mennyit törődött Isten ezzel az emberrel, hűséges szolgájával, aki az Ő kegyeltje volt. Egy alkalommal Dávid borzasztó vétket követett el, amit aztán fedezett, igazolt és titokban tartott hónapokon át. Végül Isten azt mondta: Elég – és elküldte a prófétát, hogy leleplezze Dávid bűnét. Nátán egy hasonlatot használt fel arra, hogy szétzúzza Dávid összes mentségét, míg végül a király elismerte: Vétkeztem. Bűnös ember vagyok.
Nem elég azonban a bűnt csupán elismerni. Isten nemcsak leleplezte Dávidot, hanem botjával is lesújtott szolgája hátára. Természetesen tudjuk, hogy Isten a botját mindig szeretetből használja. Dávid élete azonban egyértelműen megmutatja, hogy Isten fenyítésének érzése nem könnyű dolog. A sebek, amelyeket okoz, fájdalmasak és gyötrelmesek, és egy életen át tartó következményeik lehetnek. És sokszor a bot nemcsak minket ver, hanem a szeretteinket is és mindazokat, akik közel állnak hozzánk.
Nézzük meg, mit okozott Dávid bűne azoknak, akik körülötte voltak! A törvénytelen gyermek, akit Betsabéval nemzett, meghalt. A csatában izraeli katonák ezreit ölték meg. Botrány övezte az országot, és nevetség tárgyává tette Izraelt az ellenség szemében. És ha még ez nem lett volna elég gyötrelem, Dávidnak magának is végtelen fájdalmat okozott a bűne: elvesztette Izrael trónját lázadó fia, Absolon keze által, és Absolon serege fáradhatatlanul üldözte, mint egy vadállatot. A pusztába kellett menekülnie saját fia elől, akit annyira szeretett. És vigasztalhatatlanul zokogott, amikor Absolont megölték.
Minden fájdalmas esemény, amelyet Dávid átélt, gyötrelmes emlékeztető volt bűnének következményeire. Végtelen fájdalmát a zsoltárokban fejezte ki, amelyekben leírta, hogy a lelke állandóan gyötrődik, lesújtja a döbbenet, az ágya könnyben ázik. így kiáltott fel: „Istenem, miért hagytál el engem?” Félve zokogta: „Szent Szellem, ne hagyj el engem!”
Annak, hogy a Szent Szellem istenfélelmet ültet belénk, az a célja, hogy az engedelmességet ne fenyítés által tanuljuk meg, hanem az önátadás útján.