2013. július 22., hétfő

Rodney H. Browne - TIZENKÉT KÖTELESSÉGÜNK ISTEN IGÉJÉVEL KAPCSOLATBAN 1.

1.     Isten Igéjét nyilvánosan kell felolvasni
 
V. Mózes 31:11-13 - Mikor eljön az egész Izráel, hogy megjelenjék az Úr előtt, a te Istened előtt azon a helyen, amelyet kiválaszt: olvasd fel e törvényt az egész Izráel előtt fülük hallására. 12 Gyűjtsd egybe a népet, a férfiakat, az asszonyokat, a kicsinyeket és a te jövevényedet, aki a te kapuidon belül van, hogy hallják és tanuljanak és féljék az Urat, a ti Isteneteket, és tartsák meg és teljesítsék e törvénynek minden Igéjét. 13 És az ő fiaik is, akik nem tudják még, hallják és tanulják meg, hogy az Urat, a ti Isteneteket kell félni mindaddig, amíg éltek azon a földön, amelyre általkeltek a Jordánon, hogy bírjátok azt.
 
Józsué 8:33-35 - Az egész Izráel pedig és az ő vénei, vezérei és bírái ott álltak kétfelől a láda mellett, a Lévita papok előtt, akik az Úrnak frigyládáját hordozták, úgy jövevény, mint a benszülött, fele a Garizim hegye felé, fele pedig Ebál hegye felé, amint megparancsolta Mózes az Úr szolgája, hogy megáldaná az Izráel népét először. 34 Azután pedig felolvasta a törvénynek minden Igéjét, az áldást és az átkot, mind úgy, amint meg van írva a törvény könyvében. 35 Nem volt egy Ige sem azok közül, amelyeket Mózes parancsolt, amelyet fel nem olvasott Józsué az Izráelnek egész gyülekezete előtt, még az asszonyok, gyermekek, jövevények előtt is, akik jártak kozöttük.
 
2 Királyok 23:2 - És felment a király az Úr házába, és Júdából minden férfi és Jeruzsálem minden lakosa vele volt; a papok, a próféták és az egész nép kicsinytől fogva nagyig. És minden beszédét elolvasá előttük a szövetség könyvének, amely megtaláltatott az Úr házában.
 
2 Krónika 17:7-9 - Királyságának harmadik esztendejében elküldé az ő vezérei közül Benhailát, Obádiást, Zakariást, Nétanéelt és Mikáját, hogy tanítsanak a Júda városaiban, 8 És velük Lévitákat: Semája, Netánia, Zebádia, Asáel, Semirámót, Jónatán, Adónia, Tóbiás és Tóbadónia Lévitákat, és velük Elisáma és Jórám papokat. 9 Tanítának azért Júdában, és az Úr törvényének könyve velük volt, mikor jártak Júda városaiban, tanítván a népet.
 
Nehémiás 8:1-8 - Mikor pedig eljöve a hetedik hónap, és Izráel fiai az ő városaikban lakozának; felgyüle az egész nép egyenlőképpen a piacra, mely a vizek kapuja előtt volt, és mondák az írástudó Ezsdrásnak, hogy hozza elő a Mózes törvényének könyvét, melyet parancsolt az Úr Izráelnek. 2 Előhozá azért Ezsdrás pap a törvényt a gyülekezet eleibe, melyben együtt voltak férfiak és asszonyok és mindazok, akik azt értelemmel hallgathaták a hetedik hónap első napján. 3 És olvasa abból a piacon, mely a vizek kapuja előtt volt, kora reggeltől fogva mind délig, a férfiak és az asszonyok előtt és mindazok előtt, akik azt érthették, mivel az egész nép nagy figyelemmel hallgatá a törvényt. 4 Állt pedig az írástudó Ezsdrás egy ezen célra csinált faemelvényen, és mellette álla jobb keze felől Mattithia, Sema, Anája, Uriás, Hilkiás, Maaszéja, balkeze felől pedig: Pedája, Misáel, Malkija, Hásum, Hasbaddána, Zakariás, Mesullám. 5 És felnyitá Ezsdrás a könyvet az egész nép szemei előtt, mert fölötte volt az egész népnek; és mikor fölnyitá, felálla az egész nép. 6 És áldá Ezsdrás az Urat, a nagy Istent, és felele rá az egész nép felemelt kezekkel. Ámen! Ámen! És meghajtván magukat, leborulának az Úr előtt arccal a földre. 7 Jésua, Báni, Serébia, Jámin, Akkub, Sabbethai, Hódija, Maaszéja, Kelita, Azáriás, Józabád, Hanán, Pelája Léviták pedig  magyarázták a népnek a törvényt, s a nép a maga helyén állt. 8 Olvasának pedig a könyvből, Isten törvényéből világosan, s azután magyarázának, és a nép megérté az olvasottakat.
 
Lukács 4:16 - És méne Názáretbe, ahol felneveltetett: és beméne, szokása szerint szombatnapon a zsinagógába, és felálla olvasni.
 
Apostolok Cselekedetei 13:15 - És a törvénynek és a prófétáknak felolvasása után küldének a zsinagógának előljárói őhozzájuk, mondván: Atyánkfiai, férfiak, ha van valami intő beszédetek a néphez, szóljatok.
 
Apostolok Cselekedetei 13:26-27 - Atyámfiai, férfiak, Ábrahám nemzetének fiai, és kik tiköztetek félik az Istent, ez üdvösségnek beszéde néktek küldetett. 27 Mert akik lakoznak Jeruzsálemben és azoknak fejei, mivelhogy Őt fel nem ismerék, a prófétáknak szavait is, melyeket minden szombaton felolvasnak, ítéletükkel betöltötték.
 
2.     Isten Igéjét egyedül kell olvasni
 
Habakuk 2:2 - És felele nékem az Úr és mondá: Írd fel e látomást és vésd táblákra, hogy könnyen olvasható legyen.
 
Jelenések 1:1-3 - Jézus Krisztus kijelentése, amelyet adott Néki az Isten, hogy megmutassa az Ő szolgáinak, amiknek meg kell lenniük hamar: Ő pedig elküldvén azt az Ő angyala által, megjelenté az Ő szolgájának Jánosnak, 2 Aki bizonyságot tett az Isten beszédéről és Jézus Krisztus bizonyságtételéről, mindenről, amit látott. 3 Boldog, aki olvassa és akik hallgatják e prófétálásnak beszédeit és megtartják azokat, amelyek megírattak abban; mert az idő közel van.