2016. június 13., hétfő

Paul F. M. Zahl - A kegyelem útja 1. (The Behemoth Magazine/Christianity Today Magazine)

Mindig egy irányba tart és soha nem néz vissza

Nehéz rövid meghatározást találni a kegyelem jelentésére. Meg nem érdemelt jóakarat, ez a klasszikus, de a jóakarat ódivatúan hangzik. Meg nem érdemelt szeretet, ez egy másik, de a szeretet mikor megérdemelt ? Ahogy a megérdemelt megjelenik, a romantikus érzelmek és minden érzés eltűnik. Egy erőltetett meghatározás úgy írja le a kegyelmet mint "Isten váltságdíja amit Krisztus fizetett ki". Ne gondold, hogy ezzel jobban megoldottad a dolgot.

Mi a kegyelem? A kegyelem szeretet, ami elér téged amikor semmit sem tudsz cserébe adni. A kegyelem szeretet, ami úgy jön hozzád, hogy semmit nem kell tenned érte. A kegyelem szeretve lenni amikor nem vagy szerethető. Szeretve lenni akkor, amikor a szerethető ellentéte vagy. A legközhelyesebb meghatározása a kegyelemnek a feltétel nélküli szeretet. Ez egy igaz közhely, hiszen ez a leírása a kegyelemnek. Kicsit 1970-esen hangzik, mint a" legyen szép napod" de találó meghatározás.

Menjünk kicsit tovább. A kegyelem az a szeretet amiért semmit nem kell tenned neked, a szeretettnek. Mindent egyedül a szeretőnek kell megtennie. A kegyelem irracionális abban az értelemben, hogy nem megmérhető, nincs mértékegysége. Semmi köze a mi valós képességeinkhez vagy úgynevezett ajándékainkhoz (bármik is legyenek azok). Lényege egy döntés az adó fél részéről, az aki szeret, úgy viszonyulva az elfogadó félhez, ahhoz akit szeretnek, hogy elutasít mindenféle elvárást az elfogadó személyével kapcsolatban.

1965-ben Joe Meek volt a producere egy popdalnak amit Bobby Rio és a Revelles énekelt és az volt a címe "Érték a szerelemért". Jó dallama volt de mint szinte minden aminek Joe Meek volt a producere csak a top 30-ig jutott. A szöveg teljesen elhibázott volt. Az énekes folyton azt mondta a lánynak, hogy odavan érte, mert ő elég értékes, hogy szeresse. Érdemes rá , hogy beleszeressen. Persze, Bobby Rio! Ez a sor sosem működött és nem is fog soha. Ez csak méricskélés és mértékegységek. A kegyelem egyirányú szeretet.

A kegyelem egyirányú szeretete a lényege bármely igazi változásnak, amely az emberi megtapasztalás része lehet. Erre könnyen rájöhetsz ha számba veszed a legboldogabb pillanataidat. Valószínűleg szinte mindig a szeretettel kapcsolatos esemény lesz az, vagy hogy szeretetet kaptál valakitől. Csúnyának érezted magad vagy nem bíztál magadban és valaki megdicsért, segített neked vagy mondott egy kedves szót. Erőd végére értél és valaki együttérzést mutatott feléd. Ez az üzenete Ottis Redding halhatatlan 1962-es dalának: Mutass egy kis gyengédséget.

A kegyelemnek, egyirányú szeretetnek van ereje, hogy az elkeseredést reménnyé változtassa. Ez szinte mindig a kegyelem valamilyen formája, valamilyen külső forrása a nem várt, nem remélt együttérzésnek és kedvességnek amely az elbátortalanodást és elkeseredést kitartássá és állhatatossággá változtatja.

A kegyelem mint egyirányú szeretet a törvény ellentéte. A törvény lenyom és fellázít, a kegyelem felüdít és képessé tesz.

Fordította: Korányi Tamás Jr.
Forrás: The Behemoth Magazine/Christianity Today Magazine, 2014. Issue 7.