2013. augusztus 1., csütörtök

Dave Hunt - Tévedhetetlen eretnekek? 9.

A zsinat tekintélye nagyobb

Az egykori gátlástalan római hivatalnok, Vigilius (537-55) pápaként még tragikusabb alak volt. Minden egyes alkalommal megváltoztatta a doktrínákat, amikor a császár ezt követelte. Vigiliust végül eretneknek ítélte és kiközösítette az V. egyetemes zsinat (553), amit Justinianus császár hívott össze Konstantinápolyban. (Senki nem vonta kétségbe, hogy a zsinat tekintélye nagyobb, mint a pápa tekintélye.)

Miután száműzte a császár, Vigilius beismerte hibáit, és mentségül azt hozta fel, hogy becsapta az ördög. Mégis ő uralkodott legtovább a pápák közül Péter apostol állítólagos trónszékén. Nem csak egy pápa van, amelyiket az egyházi zsinat eretneknek ítélt. A konstanzi zsinat (1414-18) három pápát fosztott meg trónjától, akik közül mindegyik azt állította, hogy Krisztus igazi helytartója, és mindegyikük kiátkozta a másik kettőt.

A VI. egyetemes zsinat (678-87) Honorius pápát (625-38) eretnekként elítélte. Évszázadokon keresztül minden egyes új, hivatalát elfoglaló pápának esküvel kellett megerősítenie, hogy Honorius eretnek volt, és hogy a zsinat helyesen járt el, amikor elítélte őt. Természetesen Honorius is megtalálható Péter apostol leszármazottainak hivatalos listáján!

A VI. egyetemes zsinat intézkedése, amit az utána következő pápák is megerősítettek, évszázadokon keresztül bizonyítékként szolgált arra, hogy a pápák nem tévedhetetlenek. Egy erős akaratú despota, IX. Piusz pápa azonban fenyegetések és manipulációk által mégis kieszközölte a pápai tévedhetetlenség megerősítését az I. vatikáni zsinaton, 1870-ben.