2013. augusztus 1., csütörtök

Rodney H. Browne - Az üdvösség 7 előnye

Hogy ami ellenségeinktől megszabadít, és mindazoknak kezéből, akik minket gyűlölnek; 72 Hogy irgalmasságot cselekedjék a mi atyáinkkal és megemlékezzék az Ő szent szövetségéről, 73 Az esküvésről, amellyel megesküdt Ábrahámnak, a mi atyánknak, hogy Ő megadja nékünk, 74 Hogy megszabadulván a mi ellenségeink kezéből, félelem nélkül szolgáljunk Néki. 75 Szentségben és igazságban Őelőtte a mi életünknek minden napjaiban. 76 Te pedig kisgyermek, a magasságos Isten Prófétájának hívattatol; mert az Úr előtt jársz, hogy az Ő útait megkészítsed; 77 És az üdvösség ismeretére megtanítsad az Ő népét, a bűnöknek bocsánatjában. 78 A mi Istenünk nagy irgalmasságáért, amellyel meglátogatott minket a naptámadat a magasságból, 79 Hogy megjelenjék azoknak, akik a sötétségben és a halálnak árnyékában ülnek; hogy igazgassa a mi lábainkat a békességnek útjára! Lukács 1:71-79
 
1.     Jézus által megszabadultunk ellenségeinktől (Lukács 1:71,74; 1 János 5:18)
 
1 János 5:18 - Tudjuk, hogy valaki Istentől született, nem vétkezik: hanem aki Istentől született, megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt.
 
2.     Jézus által kegyelmet kapunk Istentől (Lukács 1:72; Títus 3:4-5; Efézus 2:4-9)
 
Títus 3:4-6 - De mikor a mi megtartó Istenünknek jóvolta és az emberekhez való szeretete megjelent, 5 Nem az igazságnak cselekedeteiből, amelyeket mi cselekedtünk, hanem az Ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Szellem megújítása által, 6 Melyet kitöltött reánk bőséggel a mi megtartó Jézus Krisztusunk által.
 
Efézus 2:4-9 - De az Isten gazdag lévén irgalmasságban, az Ő nagy szerelméből, mellyel minket szeretett, 5 Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!) 6 És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben a Krisztus Jézusban: 7 Hogy megmutassa a következendő időkben az Ő kegyelmének felséges gazdagságát hozzánk való jóságából a Krisztus Jézusban. 8 mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van. Isten ajándéka ez; 9 Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.
 
3.     Jézus által megigazultunk hit által (Lukács 1:72-73; Galata 3:6-15)
 
Galata 3:6-9 - Miképpen ábrahám hitt az Istennek és tulajdoníttatott néki igazságul. 7 Értsétek meg tehát, hogy akik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai. 8 Előre látván pedig az Írás, hogy Isten hitből fogja megigazítani a pogányokat, eleve hirdette ábrahámnak, hogy: Tebenned fognak megáldatni minden népek. 9 Ekként a hitből valók áldatnak meg a hívő Ábrahámmal.
 
4.     Jézus által békességünk van Istennel (Lukács 1:74; Róma 5:1-11; Efézus 2:14-18)
 
Róma 5:1-2 - Megigazulván azért hit által, békességünk van Istennel, a mi urunk Jézus Krisztus által, Aki által van a menetelünk is hitben ahhoz a kegyelemhez, amelyben állunk; és dicsekedünk az Isten dicsőségének reménységében.
 
Róma 5:8-9 - Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt. 9 Minekutána azért most megigazultunk az Ő vére által, sokkal inkább megtartatunk a harag ellen Őáltala.
 
Efézus 2:14-18 - Mert Ő a mi békességünk, Aki eggyé tette mind a két nemzetséget és lerontotta a közbevetett választófalat, 15 Az ellenségeskedést az Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén; 16 és hogy megbékéltesse az Istennel mind a kettőt, egy testben a keresztfa által, megölvén ezen az ellenségeskedést. 17 És eljövén, békességet hirdetett néktek, a távolvalóknak és a közelvalóknak. 18 Mert Őáltala van menetelünk mindkettőnknek egy Szellemben az Atyához.
 
5.     Jézus által szentséggel és igazlelkűséggel rendelkezünk (Lukács 1:75; Fefézus 4:24; Títus 2:11-12)
 
Efézus 4:24 - És felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben.
 
Títus 2:11-12 - Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, 12 Amely arra tanít minket, hogy megtagadván a hitetlenséget és a világi kívánságokat, mértékletesen, igazán és szentül éljünk a jelenvaló világon.
 
6. Jézus által megbékültünk Istennel (Lukács 1:77; 2 Korinthus 5:14-21; Kolossé 1:20)
 
2 Korinthus 5:17-21 - Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden. 18 Mindez pedig Istentől van, Aki minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus által, és Aki nékünk adta a békéltetés szolgálatát; 19 Minthogy az Isten volt az, Aki Krisztusban megbékéltette Magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket, és reánk bízta a békéltetésnek Igéjét. 20 Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne miáltalunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel. Mert azt, Aki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk Őbenne.
 
Kolossé 1:20 - És hogy Őáltala békéltessen meg mindent Magával, békességet szerezvén az Ő keresztjének vére által; Őáltala mindent, ami csak van, akár a földön, akár a mennyekben.
 
7. Jézus által világosságot és vezetést kaptunk (Lukács 1:79; 1 János 1:7; János 16:7-14)
 
1 János 1:7 - Ha pedig a világosságban járunk, amint Ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.
 
János 16:12-14 - Még sok mondanivalóm van hozzátok, de most el nem hordozhatjátok. 13 De mikor eljő Amaz, az igazságnak Szelleme, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem Őmagától szól, hanem azokat szólja, amiket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek. 14 Az Engem dicsőít majd, mert az Enyémből vesz, és megjelenti néktek.