2013. augusztus 26., hétfő

Tom Marshall - A megértés fogalmának megértése 5.

Hogyan ismerhetjük meg egymást?

Bizonyára abban rejlik minden kapcsolat szépsége és izgalma, hogy át­él­hetjük a létezés misz­té­ri­umát, és megismerhetjük azt a személyt, aki­hez kapcsolatom fűződik: ki is lakik abban a testben, ki néz rám azon a szempáron keresztül, és ki rejtőzik a mögött a viselkedés mö­gött. Ez a misz­térium valójában olyan mélységes, hogy némelyek arra a kö­vet­kez­tetésre jutottak: lehetetlenség egymást megismerni és valódi kom­mu­­ni­kációt folytatni. Ebben a megközelítésben csak annyit tud­ha­tok, amit megtapasztalok külső és belső világomból. Mindaz, amit át­ad­ha­tok embertársamnak, vagy amit átvehetek tőle, részleges, tö­ké­let­len, csak a saját tapasztalatainkról szóló kódolt üzenet. Nincs mód ar­ra, hogy megtudjam: vajon ezek az üzenetek számára is ugyanakkora je­len­­tőséggel bírnak-e, mint én szeretném, vagy ahogyan az ő mon­da­ni­va­­ló­ját magyarázom, az megfelel-e annak, amit ő velem közölni sze­ret­ne.

A Biblia azonban mindezek ellenére állítja, hogy lehetséges a va­ló­­di kommunikáció, ami ugyan nem tökéletes vagy teljes, mégis va­ló­di, meg­is­merhetjük egymást, nem teljesen ugyan, mégis úgy, hogy az va­­ló­­sá­gos és tartalmas legyen. Ennek az az oka, hogy a kom­mu­ni­ká­ció és a személyes megismerés már az ember teremtése előtt létezett, örök­­től fogva része Isten természetének. Az I. Mózes 1-ben azt ol­vas­suk, hogy amikor Isten megteremtette az állatokat, akkor megáldotta őket, és ezt mondta: “Szaporodjatok és sokasodjatok...”, de amikor az em­be­ri fajt alkotta meg, akkor megáldotta őket, és így szólt hoz­zá­juk: “Szaporodjatok és sokasodjatok...” Ádám és Éva alkalmas volt a párbeszédre, képesek voltak meghallani, megérteni és megválaszolni egy üzenetet. Ebből az következik, hogy nemcsak Isten ismeri az em­bert, hanem az ember is ismeri Istent, és az asszonyt is ismeri: “Ez már csontomból való csont és testemből való test...”

Ennek ellenére egymás megismerésének és megértésének módja ko­­ránt­sem magától értetődő. Ha az lenne, nem okozna olyan sok prob­lé­­mát, és nem igényelne akkora irodalmat, mint ahány könyv er­ről a té­má­ról évről-évre megjelenik. Gyakran megfoghatatlan marad szá­munk­­ra a megoldás. Mi a különbség aközött, hogy tudok valamit egy em­berről, vagy hogy ismerem? Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi több, mint egy szemtől-szemben történő találkozás. Évekig együtt dol­goz­hatsz va­lakivel, talán rendszeresen találkozol és beszélgetsz vele, vé­gül még­is ezt mondod: “Soha nem tudtam igazán megismerni”, vagy “So­ha nem éreztem, hogy megtudtam volna, ki is ő valójában”. Vi­szont az is meg­eshet, hogy mindössze egyszer találkozol valakivel, ta­lán csak le­ve­lezel vele, vagy még ritkábban az is megtörténhet, hogy el­ol­va­sol valamit, amit írt, és ennek az egyetlen dolognak az alapján na­gyon tiszta képet alkothatsz magadnak a személy lényegéről. Vajon mi az oka ennek a jelenségnek?