2013. augusztus 6., kedd

David Wilkerson - Az Újszövetség szabadító hatalma 6.

Lássunk egy másik példát! Tegyük fel, hogy van egy egymilliós adósságod, és ha nem fizetsz, életfogytiglani börtönbüntetést kapsz. Elhatározod, hogy elmész a helyi bankba, és találkozol a kölcsönnel foglalkozó ügyintézővel. Megkérdezed tőle: „Uram, adnak önök egymilliós kölcsönt?” Ő így felel: „Igen, adunk.” Ekkor te így szólsz: „Ez jó – nekem éppen egymillió dollárra van szükségem.”
Az ügyintéző elővesz egy hitelkérő lapot, és ezt mondja: „Rendben van. Sorolja fel, milyen vagyontárgyakkal rendelkezik, és azt, hogy mennyi az évi jövedelme! Mondja meg, hogyan szeretné visszafizetni a kölcsönt!”
Te így felelsz: „Nos, őszintén szólva nincs egy vasam se. Nincs semmi vagyonom. De mindig megtartom a szavam. Kérdezze csak meg a családomat! Mindent elkövetek, hogy visszafizessem a kölcsönt. Látástól vakulásig dolgozok majd. Akár itt a bankban is dolgozom, ha kell, éjjel is. Padlót súrolok, ablakot mosok, mindenféle munkát elvégzek. Ha valami nem megy, akkor imádkozom. Nagyon rendesen viselkedek mindaddig, amíg fennáll a kölcsönöm. Nem fogok dohányozni, inni, lopni vagy paráználkodni.”
Mit gondolsz, milyen esélyed van ennél a bankárnál, hogy megkapd a kölcsönt? Nagyjából annyi, mint arra, hogy megtartod a mindenható Istennek tett ígéreteidet.
A régi szövetség célja az volt, hogy megmutassa, mennyire csalárdak és gyengék vagyunk, mennyire hiteltelenek az ígéreteink. Isten ma mindaddig a régi szövetség alatt hagy minket, ameddig meg nem tanuljuk egyszer s mindenkorra, hogy testi igyekezetünk semmit nem ér. Akárhogy is próbálkozunk, valószínűleg kifogyunk az erőből, addig erőlködünk, amíg egy csepp sem marad belőle, és minden ígéretünk meghiúsul.
A régi szövetség akkor végzi el a munkáját, amikor eljutunk odáig, hogy végleg feladjuk az emberi erőnkbe vetett bizalmunkat, és ki tudjuk mondani: Képtelen vagyok rá. Halott vagyok, üres, kiszáradt, és a szavaim nem érnek semmit. Millió őszinte ígéretet tettem az Úrnak, de mindegyiket megszegtem.
Ekkor megértjük, hogy szükségünk van egy gazdag és méltó szövetségesre – valakire, aki rendelkezik a megfelelő forrással ahhoz, hogy belépjen a szövetségbe, és rendezze az adósságunkat, amikor már nem marad más lehetőségünk arra, hogy kifizessük.