2013. október 15., kedd

Tom Marshall - A kapcsolatokat károsító magatartásformák 1.

Egy kapcsolat nagyon sok feszültséget magába gyűjthet, és elkezdhet szét­­­esni, akár azért, mert nem hagyunk fel olyan dolgokkal, amelyek ár­­­tanak neki, akár azért, mert elmulasztunk megtenni olyan dolgokat, ame­­lyek szükségesek ahhoz, hogy az a kapcsolat fennmaradjon és vi­rá­­­­gozzon. Más szavakkal: vétkezhetünk cselekedettel vagy mulasz­tás­sal.

Egyszer beszélgettem egy asszonnyal, akit rettenetesen megviselt húsz éves házasságának hirtelen összeomlása. Férje az egyik este ha­za­ment, és így szólt: “Vége. Elmegyek, és nem jövök vissza.” Az asz­szony egy­sze­rű­en nem értette. Ezt mondta: “Soha nem veszekedtünk. Még komolyabb nézeteltérésünk se volt.” Azt hiszem, hogy kap­cso­la­tuk már régen kiszáradt és elhalt, pusztán az érdeklődés és a figyelem hiá­­nya miatt.

Az a baj, hogy a mulasztás bűnét nagyon nehéz felismerni, és még en­­­­nél is nehezebb be­val­la­nunk. Lelkiismeretünk nem túlságosan ér­zé­keny például azokra a dolgokra, amelyeket meg kel­lene tennünk, de nem tesszük meg. Sokkal hatásosabb, ha rámutatnak valamire, amit te­­szünk, pedig nem kellene tennünk. Hallottam férfiakat így beszélni: “So­­ha nem verem meg a fe­le­ségemet, nem hordom a pénzemet a kocs­má­ba, nem nőzök”, mintha ez automatikusan iga­zolná, hogy tel­je­sí­tik minden férji kötelességüket. Fel kell ismernünk, hogy azok a dol­gok, amelyeket egy kapcsolatba bele kell fektetnünk, nem történnek meg au­tomatikusan, vagy csak úgy saját maguktól. Tudatosan, lel­ki­is­me­re­te­sen és kitartóan oda kell ezekre figyelnünk, hogy megteremjék a ma­guk gyümölcsét.

Nyilvánvaló azonban, hogy vannak olyan attitűdök és maga­tar­tás­for­mák, amelyek rendkívül ká­rosak a kapcsolat egészséges fejlődésére néz­ve, és néhányat közülük most meg fogunk vizs­gál­ni. Gyakran csak ak­kor vesszük ezeket komolyan, amikor az okozott kár már vissza­for­dít­­ha­tatlan. Ezeknek a tanulmányozása rádöbbenthet minket azokra a te­rületekre, ahol kudarcot val­lottunk, vagy megnyithatja szemünket ma­gatartásunk és tetteink hatásainak jobb fel­is­me­ré­sé­re más em­berekkel fenntartott kapcsolatainkban. Ezeket a problémás kérdéseket a kap­cso­la­tok­nak azzal a négy elemével összefüggésben fogjuk vizs­gálni, amelyekkel korábban már fog­lal­koztunk.