2013. október 27., vasárnap

R. Liardon - Evan Roberts 6.

Evannek nem voltak gyakran látomásai. Az első ilyen élményét 1904 októberében kapta. Éppen Sidney Evans-szel sétálgatott a kertben, amikor arra lett fi­gyelmes, hogy Sidney önfeledten bámul a holdra. Evan is föltekintett az égboltra, s megkérdezte: „Hová nézel? Mit látsz?” Azután hirte­len már ő is látta. Úgy tűnt, mintha egy kar nyúlt volna le a holdról Wales földjére.

Evan már korábban is buzgón imádkozott azért, hogy Isten orszá­ga százezer lélekkel gyarapodjék. Ezt a nem mindennapi látomást most imájára kapott közvetlen válaszként értelmezte. Most még eltökéltebben készült szolgálata megkezdésére. Készen állt arra, hogy minden idejét és pénzét az előtte álló munkára áldozza. „Semmit sem tehetünk a Szent Szellem nélkül” - mondogatta, s ez a szólás vált szolgálata mottójává. Való igaz: olykor nagyon hatékonyan követ­te ezt az elvet, máskor azonban szélsőségekbe esett.

Olyan buzgóság égett benne a Szent Szellem iránt, hogy néha ő maga „kelt a védelmére”. Egy összejövetel alkalmával megtörtént pél­dául, hogy hirtelen talpra ugrott, és félbeszakította az istentiszteletet. A gyülekezet tagjait azzal kezdte vádolni, hogy nem őszinték és nem veszik komolyan Őt. Barátai aggódtak miatta, mások egyszerűen őrültnek bélyegezték. Amilyen gyorsan átcsapott a szélsőségekbe, éppoly kiegyensúlyozott is tudott lenni: ilyenkor arra oktatta a körü­lötte levőket, hogy miképpen nyerhetnek békességet Istennel.
A vezetők végül jóváhagyták, hogy rövid összejövetel-sorozatokat tart­son. Ami október 31-én még egy kis istentiszteletként indult, úgy fel­duzzadt, hogy két hétig tartó nagy ébredés lett belőle!

A csoport néhány elszánt lelkű hívővel indult, akik figyelmesen hallgatták Evan üzenetét. Az ifjú evangélista - ahelyett, hogy a szószék mögé állt volna - föl s alá sétálga­tott a széksorok között, és a sorokban ülő embereket kérdezgette. Az ő idejé­ben hallatlan dolog volt ez! Az első összejövetelek céljául azt tűzte ki, hogy közbenjárókat szenteljen fel és képezzen ki az eljövendő ébredés számára. Evan terve sikerült. Hitt abban, hogy az ébredés aki s a Szent Szellem ismerete nyomán jöhet el; és „együtt kell működnünk” ahhoz, hogy erőben szolgáljunk. Még a gyerekeket is megtanították: minden reggel és es­te imádkozzanak, hogy Isten „elküldje Szellemét a Mórijára, Jézus Krisztusért!”

Az istentiszteleteken hamaro­san igen lelkes hangulat lett úrrá, és Evan üzent a bibliai főiskolára: küldjenek több munkást. Minden összejövetelen erőteljes közbenjá­rás zajlott, és emiatt az alkalmak sokszor csak éjfél után értek véget.
Evan egyszer egész éjjel imádko­zott egy gyülekezetben, s csak más­nap reggel ment haza. A fiatal evangélista vezetésével a teljes helybéli közösséget átformálta ez a kis csapat közbenjáró. Olykor hajnali négyig is eltartottak az összejö­vetelek; hatkor pedig már tömegé­vel gyülekeztek odakinn a reggeli imára. Két éven belül egész Wales megismerte Evan Roberts nevét.