2013. október 20., vasárnap

Dave Hunt - Lelkek megrontója 2.

A nagy szakadás

Legalább olyan mértékű volt a megosztás a római katolikus egyházon belül az évszázadok során, mint a protestánsok között, és ez a mai napig is így van. Ezek az ellentétek nemegyszer karddal és lándzsával vívott harccá változtak. Vegyük például a nagy szakadást, amikor Franciaország és Itália küzdött a pápaság megszerzéséért. 1378-ban a nápolyi VI. Orbán lett a pápa. Megpróbálkozott néhány szükséges reform bevezetésével, és kizárta az egyházból azokat a bíborosokat, akik pénzért vásárolták meg egyházi javadalmaikat. Jó szándékú, de politikailag ostoba lépés volt. Von Döllinger ezt így magyarázza:

A szimónia régóta a római Kúria mindennapi kenyere és éltető levegője volt; e nélkül a gépezet megállt és darabokra hullott volna. A bíborosoknak - saját szempontjukból - megvolt minden alapjuk arra, hogy ragaszkodjanak hozzá. Ennek megfelelően fellázadtak Orbán ellen, és megválasztották VII. Kelement, aki szívük szerint való volt. Így aztán 1378-tól 1409-ig a nyugati kereszténység két részre szakadt.

1409-ben Pisa volt a színhelye annak a zsinatnak, amit azért hívtak össze, hogy a törést helyreállítsa. Ez volt az első alkalom 300 év óta, hogy a résztvevők szabadon szólhattak és szavazhattak. A megkönnyebbülés és a győzelem légköre áradt szét, amikor a két uralkodó pápa, az eretneknek nyilvánított XII. Gergely és XIII. Benedek helyett a zsinat egy harmadik pápát választott V. Sándor személyében. Természetesen sem XII. Gergely, sem XIII. Benedek nem vetette magát alá a zsinat döntésének, így aztán kettő helyett hárman lettek „Krisztus földi helytartói”, úgy, ahogy ez 350 évvel azelőtt is történt. Ez az állapot 1409-től 1415-ig tartott.

Lehetséges, hogy azoknak az „utálatosságoknak” egyike, amiről János apostol kapott látást, a „Krisztus helytartója” pozícióját követelő férfi, sőt még ennél is rosszabb: az, hogy három férfi állítja magáról, hogy Krisztus igazi és egyetlen földi képviselője, és akik közül mindegyik a másikat átkozza? Sienai Katalint, aki meggyőzte XI. Gergelyt, a hetedik avignoni pápát, hogy térjen vissza Rómába, ma katolikus szentnek tartják. VI. Orbán hűséges támogatója volt, viszont Orbán neve az ellenpápák között szerepel.