2013. október 13., vasárnap

Derek Prince - A kereszt keresztülhúzta a sátán követelését 20.

Sok embert helyeztek Jézus mellé, és egyes helyeken a hívők ezeknek az embereknek - a "kegyelmezetteknek", "szenteknek" - az életét előbbre valónak látják Istennél. Ez elhajlás az egyenes úttól, mert ezek a személyek (pl. a szűz Mária) elhomályosítják Jézus szerepét a megváltásban. Ez az
elhomályosítás pedig beleviszi az embereket hamis kultuszokba. A szellemvilágban kizárólagosan Jézus Nevében lehet eligazodni az isteni igazság szerint.

Nem kell hinni minden szellemnek. A Biblia azt tanítja, hogy meg kell próbálni őket, hogy vallják-e Jézust Úrnak és az Isten Fiának. A Názáreti Jézus Krisztusra, aki testben jött el a földre, irányul a hitünk és a figyelmünk. Ő a Krisztus, az Istentől felkent.
Az intézmények mindig létrehoznak hősöket, akiknek csak az adott intézményen belül van jelentőségük. Ezeket a magaslatokat a tradíciók hozzák létre. A teológiai ismeretek, amiket egy intézmény képvisel, egyoldalú pártosságot hoznak létre. Ilyen tanai voltak például a nazarénusoknál Fröhlich Sámuelnek, a reformátusoknál Kálvin Jánosnak. Nem ezekkel az emberekkel van a baj, hanem azokkal, akik őket Jézus elé, vagy mellé helyezik.

A másik véglet viszont az, amikor támadják, kritizálják Isten embereit. Pál, Mózes, Illés szent emberek voltak de nem megváltók. Jézus elég példaképnek, és Ő ad egészséges egyensúlyt. Az egyedüli biztos pont ebben a világban Jézus Krisztus.
Minden egyházi intézmény önmagát tartja üdvözítőnek. De nem az intézmények üdvözítenek, hanem Jézus Krisztus. Az egyház feladata az, hogy a kinyilatkoztatott igazságoknak engedelmeskedjen. Az egyház szó nőnemű a Bibliában, tehát nem taníthatja saját tanait, csak Isten tanításait hirdetheti.
Közvetítő szerepe van, ezért anyaszentegyház. Rajta keresztül jön be az igazság a világba. Nagyon fontos ez a tény.

Az idegen istenekre átok jön az Újszövetségben is. Az átok nagyon sokféleképpen nyilvánulhat meg. Szegénység, baleseti hajlam, válás, megmagyarázhatatlan betegségek, kudarcok, sikertelenség stb. Az átok alatt levő személy mindig elbukik. Az átok Isten támogatásának a hiánya és emiatt az átok alatt levő személy elbukik, míg egy megváltott ember szerencsével jár. Ez nem egyéni ügyesség kérdése, hanem annak a kérdése, hogy Isten támogatását élvezi-e valaki vagy nem.

Minden ember mögött van egy rá jellemző szellemi valóság, és ez megnyilvánul akkor, amikor szabadulás történik egy személytől való megkötözöttségből. A démonok egyik jellemző tulajdonsága az utánzás. Belemennek emberekbe és arra késztetik őket, hogy utánozzanak valakiket. A démon sokkal intelligensebb mint az ember és ösztönzést ad, hogy egy embert utánozzál, de szabaduláskor kijönnek ezek a szellemek, amik ezt okozták. Az az ember, aki tele van ilyen szellemekkel, nem tud Isten felé fordulni, mert az a gonosz szellem állandóan leköti a gondolatait és érzéseit.