2013. október 29., kedd

R. Liardon - Evan Roberts 7.

Evan az ébredés forgószele idején is visszautasította, hogy őt is­merjék el annak vezetőjeként. Senkit sem engedett a közelébe, aki ilyen minőségében akarta látni, sőt még lefényképezni sem hagyta magát. Amikor valamelyik újságtól megjelent egyszer egy fotós az is­tentiszteleten, fényképezőgéppel a kezében, ő állítólag a szószék mö­gé rejtőzött. Emiatt kizárólag családi fotók maradtak fenn Evanról.

Az Evan Roberts vezette összejöveteleket a nevetés, a sírás, a tánc és az öröm jellemezte, és mindez megtört szellemben zajlott. Hama­rosan az újságok is tudósítani kezdtek róluk, s az ébredés nemzeti ese­mény lett. Az újságírók közül többen maguk is megtértek az összejö­veteleken. Egész Walesben nagy forrósággal söpört végig az ébredés. A kocsmák és filmszínházak bezártak. Akik hajdan prostituáltak vol­tak, most bibliatanulmányozó köröket létesítettek. Az emberek ki­egyenlítették régóta fönnálló tartozásaikat. Azok pedig, akik egykor fe­lelőtlen módon alkoholba ölték pénzüket, hirtelen családjaik öröme és támogatói lettek.

A walesi ébredési összejöveteleken még kórus sem működött, és nem voltak sem énekeskönyveik, sem dicséretvezetőjük. Semmiféle külső ceremóniának sem adtak helyet. Adományt nem gyűjtöttek, és nem állítottak fel egyházi bizottságokat sem. Egy fillért sem költöttek hirdetésekre vagy reklámcélokra - az Isten iránt éhező felekezeti veze­tők anélkül is eljöttek. Egy városban - azt beszélik - az egység meg­teremtése céljából úgy próbálták lerombolni a felekezetek között tor­nyosuló válaszfalakat, hogy az összes pásztor pulpitust cserélt kollé­gáival egy napra, és ebben az akcióban még a nők részvételét is szíve­sen látták! Walesben azelőtt mindennemű nyilvános egyházi szerep­léstől eltiltották a nőket, most azonban ők is imádkozhattak, és szaba­don dicsérhették az Urat, ott a nyílt színen. Végül Evan már azt is szorgalmazta, hogy rombolják le a nemzeti és faji korlátokat.

A walesi ébredés négy pontra épült: (1) Valid meg minden ismert bűnödet! (2) Derítsd fel az életedben a titkos vagy kétséges dolgokat! (3) Nyíltan tégy vallást az Úr Jézusról! (4) Fogadd meg, hogy teljes en­gedelmességben a Szellemet követed!

Evan Roberts felfedezte az ébredésre nyíló ajtók kulcsait. S ha ezek a kulcsok fontosak voltak az ő idejében, akkor ma is azok. Vélemé­nyem szerint a „bűnbánat” fogalmát például meglehetős homály ve­szi körül manapság; bizonyos társadalmi szempontok és a helytelen viszonyulás következtében a mai hívők számára már nagyrészt elve­szítette jelentését. Egyesek annyira egyoldalúan építenek Isten kegyel­mének és irgalmának törvényére, hogy teljesen szem elől tévesztik a többi szellemi törvényt. Az Ő kegyelme és irgalmassága azonban nem jogosít fel arra, hogy tetszésünk szerint éljünk! Nem valami olcsó ke­gyelem és irgalmasság alatt élünk - a hívőként élvezett megigazulásl szavakkal ki sem fejezhető áron, Jézus vére árán nyerhettük meg. Ha nem engedelmeskedünk Istennek, akkor kapni sem kaphatunk Tőle. Isten országába a megtérés jelenti a belépőt, és az Ő kegyelmének fel­hője alatt is a bűnbánó szív tarthat meg bennünket.

Ugyanakkor jobban kell szeretnünk az Urat, mint a világon bármi mást. Kisfiú koromban úgy éreztem, hogy szakítanom kell a kosárlab­dázással. A kosárlabdával nincsen semmi probléma önmagában, de akkoriban én már tudtam, mire hívuü. el Isten; és úgy tűnt: a sport már előbbrevaló lett az imádkozásnál. Tehát abbahagytam a kosárlab­dázást. Istennek megvolt a terve az életemmel, én pedig egyetértettem akaratával. Újra az ima lett életadó energiaforrásom. Pompás dolog él­vezni az életet - mindössze tartsd szem előtt, hogy ne szeresd jobban Istennél az életedet.