2013. október 8., kedd

Szolgálat az egyházban. Beszélgetés Nasinszky Péterrel. 1.

Cserháti Zsófi Nasinszky Péterrel, a Hit Gyülekezete egyik lelkészével beszélgetett arról, hogy mi is a szolgálat, illetve hogyan találhatjuk meg az Úrtól rendelt szolgálatunkat az egyházban.

- Első kérdésem, hogy mi a szolgálat? Mit is jelent az, hogy valaki szolgál?

- Nagyon sok mindent, de alapvetően egy olyan jó cselekedetet, tevékenységet, amit az ember önként vállal, és nem vár érte alapvetően fizetséget. Amire azt mondja az ember, hogy „szívesen”, „ne viccelj, a legtermészetesebb dolog”. Az a szolgálat, amikor a másik javára, a másik hasznára az ember tesz valami jót úgy, hogy nem vár érte semmit, hanem azt mondja, hogy „szívesen”. Ez egy szép magyar szó, hogy „szívesen”; szívből, szívességből, csak úgy. Nem azért, mert valamit elvárok, valami érdekem van benne, hanem a másik javára, és a másik érdekében teszek valamit, akár kisebb dolog, akár komolyabb dolog.

- Mondanál példákat? Milyen szolgálati területek vannak?

- A gyülekezet, egy istentisztelet rengeteg feladatot jelent, és nyilvánvalóan egy idő, mire az ember megtalálja, hogy hol tud legjobban hasznos lenni, hol mennek neki legjobban a dolgok. Az úttörő mondás szerint, hogy „ahol tud az úttörő, ott segít”. Ez a mentalitás, ez a hozzáállás nagyon jó akkor, ha az ember keresi a helyét, hogy hogyan tud a gyülekezet javára, hasznára tenni valamit. A legkisebb, legtermészetesebb dolgokkal kell elkezdeni, ami később akár szellemi szolgálatban is folytatódhat.

- Lehet úgy kategorizálni a szolgálatokat, hogy fontosak, kevésbé fontosak?

- Ez egy nagyon komoly kérdés. A Biblia szerint az Úr egyrészt igazságosan fogja megvizsgálni az embert, tehát nem fog olyat számon kérni, amit nem adott az illetőnek. Ezt elhívás és szolgálat szempontjából értem. Alapvetően a szívet, a motívumokat vizsgálja az Úr, és azt fogja megnézni, hogy amit tett, azt hogyan tette az ember. Viszont az sem igaz, hogy minden szolgálat egyforma, hiszen a Biblia maga mondja, hogy az elöljárókat megkülönböztetett tisztelettel kell illetni, mert nyilvánvalóan fontosabb, komolyabb a szolgálatuk. Ezt dőlt betűvel mondom, hogy "komolyabb", mert minden szolgálat fontos, és minden szolgálat értékes. Ez egy család, egy csapat, ahol van csapatkapitány, van edző, gyúró, orvos, hátvéd, kapus. Tehát mindenki fontos, de nyilvánvaló, hogy vannak különbségek.

- Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki beállhasson egy szolgálatba?

- Attól függ, milyen szolgálatba szeretne valaki beállni. Ha szellemi szolgálatról van szó, ott nagyon fontos az elhívás, a kenet, és mindenekelőtt az erkölcsi állapot. A Biblia szerint, aki bűnt követ el, illetve bűnben él, az nem Istent szolgálja. Az a bűnt szolgálja. Tehát legalapvetőbb, hogy megtért ember legyen, és erkölcsileg is, szellemileg is tiszta életet éljen. Aztán meg kell vizsgálni, mire van küldetése, mire van kenete. Ez általában menet közben derül ki, ehhez idő kell, és a gyümölcsei fogják megmutatni, hogy milyen a fa. Mindenképp keresni kell az embernek a helyét, és aki keres, az talál. Egy buzgó, aktív, lelkes, jószívű hozzáállással előbb-utóbb az ember meg fogja találni a nagy közösségben, a gyülekezetben a helyét.