2013. október 24., csütörtök

David Wilkerson - AZ ÚJ SZÖVETSÉG ÉS AZ ÚR TITKA 4.

4. Jézus nem csupán ismerte a szövetségi ígéreteket, hanem maga kötötte a szövetséget az Atyával; ő maga volt az új szövetség megszemélyesítője. Őbenne összpontosult minden szövetségi ígéret. Jézus mégis böjtölt és imádkozott.
Egy alkalommal egy elkeseredett embercsoport Jézushoz vitt egy megszállott, holdkóros fiatalembert. A tanítványok nem tudták kiűzni belőle a démoni szellemet. Amikor Jézus megdorgálta az ördögöt, a démon azonnal elhagyta a fiút. A Biblia szerint „a gyermek pedig meggyógyult még abban az órában” (Mt 17,18).
A tanítványok zavarban voltak. A Szentírás így beszél erről: „Akkor a tanítványok külön odamentek Jézushoz, és megkérdezték: „Mi mért nem tudtuk kiűzni ?” Ő így válaszolt: „Kishitűségetek miatt... Ez a fajta pedig nem távozik el, csak imádságra és böjtölésre.” (Mt 17,19-21)
Gondoljuk meg, mit is foglal magában az, amit itt Jézus mond! Az következik ebből, hogy ha a tanítványok időt szántak volna imádkozásra és böjtölésre, lett volna hitük és erejük ahhoz, hogy a fiút megszabadítsák. Amit mondott, abban ez is benne van: Igen, nekem volt hatalmam, hogy kiűzzem a démont, mert testet öltött isten vagyok. Mégis példát adtam nektek azzal, hogy magam is imádkozom és böjtölök.
5. Hóseás beszél arról, amit Isten Efraim törzsének mondott: „Előírhatok nekik ezernyi törvényt, azt gondolják, nem tartozik rájuk” (Hós 8,12). Ezt mondta ezzel az Úr: Megmutattam Efraimnak szövetségemet, a reménység és szabadulás igéjét adtam nekik. Ők azonban elutasították igémet, mondván, hogy túl bonyolult, és nehéz megérteni. Éppen azt az igazságot nem vették figyelembe, amelynek az ő megszabadításuk volt a célja, mintha valamilyen idegen tanítás lett volna.
Ez a helyzet a mai egyházban is. Az új szövetség igazságát a világon mindenfelé hirdetik pásztorok és tanítók, Efraimhoz hasonlóan azonban a keresztények többsége vállrándítva utasítja el, mint valami furcsa és bonyolult tanítást. így gondolkodnak: Ha egy tanítás nem könnyű, és nem tudom gyorsan megtanulni – ha azt igényli, hogy tanuljak, imádkozzak, keressek és kérdezzek –, akkor erre nekem nincs időm.
Ezért mondta Isten Efraimnak: „..ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön, és hullatja rátok az igazság esőjét” (10,12). Ezt mondta Isten a népének: Feltárom előttetek szeretetemet és igazságosságomat. Mielőtt azonban ez megtörténik, kérnetek kell tőlem a kijelentést.
6. A Jer 31 úgy ismert, mint az új szövetséget leíró igerész. Jegyezd meg azokat az igéket, amelyeket Isten mondott Jeremiásnak: „Sírva jönnek majd, és könyörgések közepette hozom őket, vízfolyásokhoz vezetem őket, egyenes úton, melyen nem botlanak meg; mert Atyja lettem Izraelnek, és Efraim az elsőszülöttem.” (Jer 31,9)
Ez a szakasz a szellemi Izraelről szól, amely Krisztus mai testét ábrázolja. így szól Isten az egyházához: Népek jönnek hozzám a világ minden tájáról imádságban és könyörgésekben, mert felindítom szívüket, és azt akarom, hogy megismerjék igéimet. Ezek a szentek nem fognak bukdácsolni vagy elesni. Inkább növekedni fognak a kegyelemben, és az őket körülvevő társadalom gonoszsága ellenére szentebbek és igazabbak lesznek, mint bármely előző nemzedék.

Mi módon ígéri meg Isten, hogy híveit elviszi arra az egyenes útra, ahol nem kell félniük a botlástól és az eleséstől? Szövetsége által teszi ezt. Válaszul a nép csendes sírására és buzgó, állhatatos imádságára, a Szentlélek feltárja Isten népe előtt az igazságot.