2013. május 30., csütörtök

Derek Prince - Jézus, az utolsó Ádám 3.

Zsidó 2,15: És megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt teljes életükben rabok valának.

Ez az ördög köteléke volt. Újra visszamegyünk az azonosulás témájához a 16-os versben: Mert nyilván nem angyalokat karolt fel, hanem az Ábrahám magvát karolta fel.

Jézus nem lett angyal, nem lett az angyalok helyettesítője, ezért nincs kibékülés a bukott angyalok és Isten között, mert nincs alapja, mert nincsen helyettesítő képviselő. Jézus nem vette fel az angyalok természetét, hanem Ábrahám magvának a képviselője lett, Ábrahámnak az egyenes leszármazottja.

Zsidó 2,17: Annakokáért mindenestől fogva hasonlatosnak kellett lennie az atyafiakhoz, hogy könyörülő legyen és hű főpap az Isten előtt való dolgokban, hogy engesztelést szerezzen a nép bűneiért.
Nagyon világos kép a teljes azonosulásról: Jézus testi természetében hasonul Ábrahámmal és leszármazottaival. A hangsúly azon van, hogy olyan ember lett, mint mi és nem angyallá lett. Ha ránézel Jézus nemzetségi táblájára, a Lukács 3,23-38-ra, akkor azt láthatod, hogy Józsefen keresztül - akiről azt mondták, hogy apja -, Dávidon keresztül, Ábrahámon keresztül Ádámra megy vissza. Két nemzetségi táblázat van az evangéliumban, a Máté 1-ben és a Lukács 3-ban. Máténál az apai oldal nemzetségi táblája található, itt a "nemzé" szó szerepel. Lukácsnál pedig az anyai oldal felmenőit láthatjuk, ezért ez egy másik nemzetségtáblázat. Mária minden valószínűség szerint nemzetségének utolsó tagja volt, és Mózes törvénye szerint ő lett örököse mindennek. Így az ő vonala Jézuson keresztül folytatódott. Jézus nemcsak József vonalának leszármazottja lett, hanem Máriáénak is. Mind a ketten Dávidtól származtak. Mindkét nemzetségtábla Dávidhoz megy vissza, és azután Dávidon keresztül Ádámhoz, különböző gyökereken keresztül. Ábrahám fölött pedig azt láthatjuk a 34-es versben a Lukács 3-ban, - ami nincs benne a görögben - hogy a fia valakinek, nem csak egyszerűen valakié, ahogy a magyar fordításban is. Tehát ez egy nemzetségi leszármazási lánc.

Lukács 3,34: Ez Jákobé, ez Izsáké, ez Ábrahámé, ez Táréé, ez Nákhoré,
És továbbmenve megnézzük a 38-as verset:
Ez Énósé, ez Séthé, ez Ádámé, ez pedig Istené.

Ez Jézus teljes nemzetségi táblája, visszavezetve Ádámig és Istenig. Ez megfelel a két evangélium természetének. Máté elsősorban zsidóknak mutatja be Jézust, Ábrahám, Dávid leszármazottjaként, Lukács pedig az emberi nemnek szól, ezért Ádámtól származtatja le Jézust. Vagyis Istentől, hiszen Isten alkotta Ádámot. A nemzetségi táblázat (Lukács 3) Jézust úgy mutatja be nekünk, mint az utolsó Adámot. Ő volt Istentől kijelölt képviselője az egész ádámi fajnak. Ez a helyettesítő szerepe - hogy a mi képviselőnk lett - tetőpontját a kereszten érte el. Ez volt a csúcspont.