2013. május 30., csütörtök

Rodney H. Browne - A jó pásztor jellemzői 1.

Bizony, bizony mondom néktek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, tolvaj az és rabló. János 10:2

Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak attól: mert nem ismerik az idegenek hangját. János 10:5

Jézus maga a Jó Pásztor, de gyermekei közül elhív bizonyos embereket vezetőkül arra, hogy táplálják a nyáját és gondot viseljenek róla. Az Úr bizonyos tulajdonságok alapján hívja el a pásztorokat/szolgálókat.

1. A pásztornak/szolgálónak személyesen kell ismernie az Atyát, a Fiút és a Szent Szellemet.

a. Nem szabad, hogy Isten és az evangélium történései idegenek legyenek a számára. Újjászületettnek kell lennie.

2 Korinthus 5:17 - Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé újjá lett minden.

János 3:5 - Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Szellemtől, nem mehet be az Isten országába.


b. Be kell legyen töltekezve Szent Szellemmel, és a Szent Szellem vezetése alatt kell, hogy álljon.

Galata 5:16-26 - Mondom pedig, Szellem szerint járjatok, és a testnek kívánságát véghez ne vigyétek. 17 mert a test a szellem ellen törekedik, a szellem pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, amiket akartok. 18 Ha azonban a Szellemtől vezéreltettek, nem vagytok a törvény alatt. 19 A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás. 20 Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, visszavonások, pártütések, 21 Irigységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, amiképpen már ezelőtt is mondottam, hogy akik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek. 22 De a Szellemnek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. 23 Az ilyenek ellen nincs törvény. 24 Akik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt. 25 Ha Szellem szerint élünk, Szellem szerint is járjunk. 26 Ne legyünk hiű dicsőség kívánók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők.

A Szent Szellem nemcsak azért adatott, hogy nyilvános csodákat hajtson végre - azért van jelen az életedben, hogy a te életedet is kiigazítsa. Sokan a Szent Szellemet showmesterként akarják maguk mellett tudni, hogy csak a gyülekezetben legyen jelen, de mindennapi életünkben minden nap mindnyájunknak szükségünk van a Szent Szellemre. Időt kell töltenünk a Szent Szellemmel ahhoz, hogy valóban megismerhessük Őt és ismerjük a hangját. Engednünk kell, hogy elvégezze a munkáját bennünk. Isten Szelleme csak azt tudja megtenni általunk, amit már velünk megtett és bennünk elvégzett!

2. A pásztornak/szolgálónak isteni elhívással kell rendelkeznie. Te nem döntheted el, hogy szolgáló leszel - Istennek kell elhívnia.

a. Te nem hívhatod el magadat; ha pedig van elhívásod, nem futhatsz el a másik irányba. Engedelmeskedned kell Istennek.

b. Nem léphetsz be a szolgálatba a pénz szeretete, személyes ambíciók miatt, vagy azért, mert azt akarod, hogy megbecsüljenek és tiszteljenek, figyelemfelkeltés miatt, önérdekből, illetve kényelemből. Csak Isten elhívására és a Neki való tetszés szándékával lehetsz keresztény szolgáló.

János 10:1-2 - Bizony, bizony mondom néktek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, tolvaj az és rabló. 2 Aki pedig az ajtón megy be, a juhok pásztora az.

Apostolok Cselekedetei 13:2-3 - Mikor azért azok szolgálának az Úrnak és böjtölének, monda a Szent Szellem: Válasszátok el Nékem Barnabást és Saulust a munkára, amelyre Én őket elhívtam. 3 Akkor, miután böjtöltek és imádkoztak, és kezeiket reájok vetették, elbocsáták őket.

1 Korinthus 12:28 - És pedig némelyeket rendelt az Isten az anyaszentegyházban először apostolokul, másodszor prófétákul, harmadszor tanítókul; azután csodatevő erőket, aztán gyógyításnak ajándékait, gyámolókat, kormányokat, nyelvek nemeit.

Efézus 4:11 - És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul.

Róma 11:29 - Mert megbánhatatlanok az Istennek ajándékai és az Ő elhívása.