2013. május 6., hétfő

Tom Marshall - A bizalom: az elkötelezettség ára 1.


A bizalom a társas élet lényegi része, mivel a társadalmi kapcsolatok le­­he­tetlenné válnának egy olyan világban, ahol senkiben sem lehet meg­­bízni. Megbízható és kiszámítható környezetre van szükségünk ah­­hoz, hogy életünket ésszerűen tudjuk élni, ezért elvárjuk, hogy a vi­­lág és a benne élő emberek megbízhatóak legyenek. Amikor a kis­ba­ba meg­szü­letik, mindenkiben megbízik. A gyanakvást és a bi­zal­mat­lan­sá­got csak később, fájdalmas tapasztalatok árán fogja meg­ta­nul­ni. Ezek mi­att az élmények miatt váltják fel a gyermekkor ártatlan bi­zal­mát azok a gyanakvó tekintetek, amelyeket sok ember arcán meg­fi­gyel­he­tünk. De annak ellenére, hogy a bizalom ennyire fontos, ter­mé­szete és kö­ve­telményei egyáltalán nem közismertek. Gyakran hit­nek szoktuk ne­vez­ni, és minden évben százával jelennek meg róla új könyvek, me­lyek értékeit magasztalják, és megpróbálják meg­ma­gya­ráz­ni, hogyan mű­ködik. Mégis érdemes röviden rávilágítani, mit is jelent valójában a bi­zalom, mielőtt mélyebben belebonyolódnánk a személyes kap­cso­la­tok­ban játszott szerepével foglalkozó fej­te­ge­té­sünk­be. Hogy ezt meg­te­hessük, túl kell lépnünk az ilyen vallásos és más jellegű szlo­ge­ne­ken, mint például: “Legyen hited”, “Bízz ben­nem”, “Csak higgy”, “Er­re az életedet is felteheted”, és így tovább.
Mi a bizalom? Mik a feltételei? Hogyan kell felépíteni? Mi tör­té­nik akkor, ha megsérül vagy elvész? Ezek olyan elemi, mégis meg­ke­rül­­hetetlen kérdések, hogy az ezekre adott válaszok nem épül­het­nek fel­tételezésekre, és nem tekinthetjük ezeket magától értetődőnek.

A bizalom meghatározása

Kezdjük azzal, hogy megpróbálunk megfogalmazni egy egyszerű meg­ha­tározást a bizalomról!
A bizalom egy olyan állapot, amelyben önként függő hely­zet­be hozod magad valakivel szemben, valamilyen cél vagy vég­ered­mény elérése érdekében.

Figyeljük meg a bizalomként meghatározott állapot néhány fon­tos jel­lemvonását!

1. A bizalom egy olyan döntés, amelyet neked kell meghoznod

Nem lehet senkit bizalomra kényszeríteni. Ha megbízol valakiben, vagy belé veted a hitedet, azt csak önkéntesen teheted meg. Ha egy kö­zös­ség­nek ezt mondja a vezetőség: “Bíznotok kell bennünk ebben a do­logban”, akkor biztos lehetsz abban, hogy még akkor sem fog­nak ben­nük megbízni, ha nincs más választásuk, mint hogy a ve­ze­tők­re bíz­zák azt az ügyet.

2. A bizalom egy hozzáállást jelent

Azokat a dolgokat, amelyek meghatározzák életünket és vi­sel­ke­dé­sün­ket, attitűdöknek nevezzük. Az attitűd nem egyszerűen hitet je­lent, mi­vel a hit tisztán felfogásbeli kérdés, és a legtöbb ember nem a hi­té­nek meg­felelően él. A bizalom, mint attitűd, három részből áll:
a)  Van egy kognitív (tudati) eleme, ami azt jelenti, hogy a bi­za­lom hit. Meg vagy győződve arról, hogy a másik ember meg­bíz­ha­tó. Például Ábrahám “...teljesen elhitte, hogy amit ő (Isten) ígért, meg is cselekedheti.”
b)  Van egy érzelmi része. Amikor megbízol a másik emberben, bi­zo­­nyosságot érzel. “A hit pedig a reménylett dolgok va­ló­sá­ga, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.”
c)  Végül van egy viselkedésbeli része. Meggyőződésed szerint cse­lek­szel. “A hit cselekedetek nélkül halott.”