2013. május 21., kedd

Tom Marshall - A bizalom: az elkötelezettség ára 5.

Felelősségtudat: a tudatos megbízhatóság

Akkor tudunk megbízni valakiben, ha számíthatunk arra, hogy amit vál­­lal, azt meg­te­szi, anélkül hogy ellenőriznünk kellene, megteszi-e vagy sem. A felelősségtudattal ren­del­kező ember késztetést érez, hogy ra­gaszkodjon adott szavához. Számára a sza­va­hi­he­tőség tu­da­tos dolog.
A felelősségtudat és a szavahihetőség a kis dolgokban való áll­ha­ta­tos megbízhatóságon keresztül épül fel, de a hatalommal ren­del­ke­ző em­berek számára gyakran egy olyan szimbolikus fontossága van, ami messze meghaladja ezeknek közvetlen jelentőségét. A tá­len­tu­mok pél­dá­za­tában, amikor az első szolga eljön, és így szól: “Uram, a te gírád tíz gírát nyert”, akkor ura így válaszol: “Jól vagyon jó szol­gám, mi­vel­hogy kevesen voltál hív, legyen birodalmad tíz vá­ro­son”.

A dolog másik oldala az, hogy ha valaki apró dolgokban meg­bíz­ha­tat­­lan, akkor ítélete így hangzik: “Ha kis dolgokban nem bízhatsz meg ben­ne, hogy fog viselkedni, ha igazi válsághelyzet köszönt be?”

Következetesség: a megbízhatóság legfontosabb alapelve

Ahhoz, hogy meg tudjunk bízni valakiben, kiszámítható reagálásokra van szükségünk. Hogyan tudnál megbízni abban az emberben, aki ma va­dul lelkesedik egy el­kép­ze­lé­sért, hol­nap viszont már egy szik­rá­nyit sem érdekli, vagy az egyik nap tréfának tekint va­lamit, másnap vi­szont ret­tenetes dühbe gurul miatta?
Hasonló módon nagyon nehéz megbízni egy olyan emberben, aki min­­dig a pillanat hatása alatt cselekszik, mivel soha nem tudhatod, mit fog tenni. Egy ilyen emberrel megtörténhet, hogy ráharap egy rossz kö­vetkeztetésre anélkül, hogy kellően végig­gon­dol­ta volna a dol­go­kat, vagy hiányos információk alapján cselekedni kezd.

A következetesség jellemvonása megkívánja, hogy döntéseinket alap­el­vek, ne pedig han­gu­la­ta­ink vagy érdekeink szerint hozzuk, és hogy ne a pillanat hatása alapján cse­le­ked­jünk, hanem józanul, éssze­rűen alkalmazzuk alapelveinket a körülmények mér­le­ge­lé­se után.