2013. május 14., kedd

Tom Marshall - A bizalom: az elkötelezettség ára 4.

A bizalom tartalma 

A bizalom és a megbízhatóság fogalmának jobb megértése ér­de­ké­ben vizsgáljuk meg ezeknek néhány jellemző vonását! Ez hozzásegít majd min­ket ahhoz, hogy tartalommal töltsük meg őket.

A tapasztalatokra épülő szilárd bizalom

Ez a fajta bizalom a szív bizalma, egy olyan bizalom, amely már annyiszor igazolódott, hogy szilárd meggyőződéssé vált, függetlenül at­­tól, hogy mivel kapcsolatos, vagy mit mutatnak a körülmények. Dá­vid Istenbe vetett bizalma rendíthetetlen maradt minden ve­sze­de­lem­ben, mivel elkötelezett bizalmából fakadó cselekedetei lét­re­hoz­ták szí­vé­ben az Isten megbízhatóságába vetett teljes meggyőződést. Ezért szól­hatott így Pál is a korintusiakhoz: “Nagy az én bizodalmam hoz­zá­­tok, nagy az én dicsekvésem felőletek”.

Ez a fajta bizalom a másik ember jellemének, vagyis annak a do­log­nak az ismeretére épül, ami viselkedését irányítja, ami viszont er­köl­­csi és szellemi alapelveit tükrözi. Egy olyan emberben megbízni, aki­nek nincsenek elvei, nem más, mint puszta vakmerőség.
Ez a fajta bizalom nélkülözhetetlen az intimitáshoz. Csak azok­nak mondjuk el személyes, magánjellegű dolgainkat, akikben meg tu­dunk bíz­ni, ezért ez a bizalom legintimebb kapcsolataink leg­mé­lyén he­lyez­ke­dik el. Ha érdemtelen embert ajándékozunk meg bi­zal­munk­kal, en­nek következményei pusztító hatásúak lehetnek ránk néz­ve: nem egy­sze­rűen cserbenhagyásként, hanem árulásként éljük majd ezt át.
Hűség: a legelkötelezettebb megbízhatóság

Minél nehezebb, veszélyesebb, vagy kétségbeejtőbb egy helyzet, an­nál ne­hezebb megbízni valakiben, és az ilyen helyzetekben mu­tat­koz­nak meg a hűségnek nevezett megbízhatóság különleges tu­laj­don­sá­gai. A hű­ség egy rendkívül személyes jellegű, elkötelezett meg­bíz­ha­tó­sá­got je­lent, amely ezt mondja:

“Jóban-rosszban veled vagyok.”
“Melletted maradok akkor is, ha mindenki ellened fordul.”
“Saját magam kockáztatásával is megvédelek.”

A szövetség lényege a személyes hűség köteléke a két fél között. Is­­ten a velünk kötött szövetségében folyamatosan biztosít minket hű­sé­­gé­ről: “Nem hagylak el, sem el nem távozom tőled.”  Ezért a hű­ség lényegi alkotóeleme legfontosabb és legintimebb kap­cso­la­ta­ink­nak. Jogosan vetjük meg azokat a barátokat, vezetőket, vagy bárkit, akik csak a jóban vannak mellettünk, de ha a dolgok nehezebbre for­dul­­nak, akkor meg­fe­led­kez­nek kötelezettségeikről.

Ugyanakkor a különféle elkötelezettségek ütközése a leg­gyöt­rel­me­sebb helyzeteket okozhatja, és rendkívül fontos, hogy világosan lás­suk a dolgok fontossági sorrendjét. Az Ige tanításában a szövetség el­sőbb­sé­get élvez minden egyéb kötelességgel szemben. Legelső he­lyen áll az Istennel kötött szövetség, utána következik a házasság szö­­vet­­sé­ge.