2013. május 16., csütörtök

Derek Prince - Lucifer lázadása 5.

Mikor prédikátorként Afrikában jártam, az afrikaiak állandóan feltették nekem a kérdést: „Isten miért teremtette a Sátánt?” Létezik erre egy lehetsé­ges válasz, ami persze nem teljes, ez pedig a következő: Isten soha nem teremtett Sátánt. Isten Lucifert teremtette, egy dicsőséges, ragyogó, szép angyalt. Lucifer lett Sátánná, amikor fellázadt a Mindenható Isten ellen. A Sátán szó hé­ber kifejezés, amely bukásától fogva vonatkozik rá. Ez a név ‘ellenállót’, ‘ellentétest’, ‘ellenfelet’ jelent.

Nézzük meg ezzel kapcsolatban a Zakariás könyvének egyik versét: „Azután megmutatá nekem Jósuát, a főpapot, aki az Úr angyala előtt álla, és a Sátánt, aki jobbkeze felől álla, hogy vádolja őt.” (Zak 3,1)
Az angol fordításban a 'vádolja' szó helyett az 'ellenáll­jon' kifejezés szerepel. Tehát a Sátán az, aki ellenáll mind­annak, amit Isten és az emberei tesznek. Vagyis ő nemcsak Isten ellenfele, hanem ha Isten embere vagy, akkor a te ellenfeled is. Jósua Isten oldalán állt, és ott volt a Sátán a jobbkeze felől, hogy vádolja őt - tehát ellene álljon. Ha Is­ten oldalán állsz, akkor a Sátán a jobbkezed felől vádolni, kárhoztatni fog, el akar bátortalanítani, és el akar nyomni. Ez tény. Sokszor mindent megteszünk, hogy Istent szolgál­juk, és közben az ellenálló megpróbálja megnehezíteni a dolgunkat. A Sátán nem törődik olyanokkal, akik semmit nem akarnak tenni Istenért, hanem azokkal foglalkozik, akikben van tenniakarás.

Most nézzünk meg újra a Jelenések 12-ből egy képet, amely azt mutatja, ahogy az angyalok követik a Sátánt. „Láttaték más jel is az égben, és íme vala egy nagy veres sárkány, akinek hét feje vala és tíz szarva, és az ő fejeiben hét korona. És a farka után vonszá az ég csillagainak harmadrészét, és a földre veté azo­kat; és álla az a sárkány a szülő asszony elé, hogy mikor szül, annak fi­át megegye.” (Jel 12,3-4) A veres sárkány nyilvánvalóan az ördög, aki „a farka után vonszá az ég csillagainak harmadrészét”. Ez allego­rikus kép, nem szó szerinti sárkányról van szó, megengedhető, hogy a csil­lagokat is allegorikusán értelmezzük. A magyarázatok kilencven százaléka megegyezik abban, hogy a Sátán ma­ga után vonta az angyalok harmad­részét, mint egy farkat. Láthatjuk te­hát, hogy az angyalok három csoport­ba oszlanak, és mindegyiknek van egy Istentől kijelölt vezetője. Lucifer, aki lázadást szervezett Isten uralma ellen, maga után vezette az angyalait is. Ez az eredete minden lázadásnak.