2013. május 22., szerda

R. Liardon - John Alexander Dowie 8.

A féltékeny lelkészek heves támadást indítottak Dowie ellen, ő azonban mostanra már veterán tapasztalatokkal rendelkezett az „ellenzékkel” való szembeszállás terén. Az üldöztetés csak még inkább felszínre hoz­ta briliáns észjárását és lelkierejét - ellenfeleit egy gondolatra sem mél­tatta soha, hacsak közvetlenül nem veszélyeztették szolgálatát.
Bejárta Amerika földjét, s végül úgy döntött, hogy Evanstonban te­lepedik le, Chicago környékén, Illinois államban. A chicagói lapok ke­serű vádakkal illették; hamis prófétának és csalónak bélyegezték. Ker­telés nélkül kimondták azt is, hogy személye nem kívánatos Chicagó­ban, ám támadásaiktól Dowie-nak az arca sem rándult. Ott maradt azon a helyen, amelyre választása esett, de azért elment szolgálni bár­hová, ha Isten úgy vezette.

Történt egyszer, hogy éppen gyógyító konferenciát tartott Chica­góban, amikor egy tumorban haldokló asszonyhoz hívták. Abban az időben Chicago volt Amerika második legnagyobb varosa. Nagyon erős gonosz szellemiség uralta, Dowie-t mégis élénken foglalkoztatta a gondolat, hogy ott építi ki szolgálati főhadiszállását. Így most úgy te­kintett ennek az asszonynak a segélykérésére, mint annak próbájára, hogy elkezdje-e a szolgálatot a városban, vagy sem. A tumor állítólag kókuszdió nagyságú volt, és már több helyen is buijánzott az asszony testén. Amikor Dowie imádkozott érte, azon nyomban meggyógyult. Ami történt, oly rendkívüli volt, hogy több chicagói újság is tudósított az eseményről. Most már meg volt győződve arról, hogy itt kell meg­vetnie világméretű szolgálatának alapjait, s így is tett. Ellenségeinek ugyan nem volt ínyére a dolog, de ezzel Dowie cseppet sem törődött.

Néhány hónappal később készültek megnyitni a Világkiállítást. Dowie tehát egy kis „fakunyhót” épített a kapun kívül, és elnevezte „Sión Sátornak’'. A tetején lobogó zászlón ezek a szavak ékeskedtek: „Minden Krisztusban van”. Éjjel-nappal szolgált. Bár a kezdet szerény volt, a látogatók sora gyors ütemben nőtt, míg végül az embereknek már odakünn a hóban kellett tolonganiuk, hogy elkapjanak valamit a bent történő csodálatos gyógyulások látványából.
Akárcsak Ausztráliában, Dowie Chicagóban is a gyógyító isteni erő által lelt nyitott ajtókra. Egy egész várost még senki sem ejtett ennyire ámulatba, sem
azelőtt, sem azóta. Dowie mégis élete nagy küzdelmét vívta meg azok­ban a napokban. Isten Igéjét erőben mutatta be, ami az orvosi szak­mának és a vallásos közösségeknek egyaránt anyagi veszteséget oko­zott. A szinte őrjöngő sajtó szövetséges tömböt alakított - amelybe lel­készeket is tömörített hogy minden lehetséges módon megálljt pa­rancsoljanak szolgálatának. Munkáját azonban senki sem volt képes homályba borítani. Nagy bánatukra az újságcikkek folytonos áradata és a könyörtelen rágalomhadjárat csak még inkább kiterjesztette a munkát.