2014. március 16., vasárnap

Rodney H. Browne - AZ ÚJ BOR JOBB

És monda nékik példabeszédet is: Senki nem toldja az új posztó foltot az óposztóhoz; mert különben az újat is megszakasztja, és az óposztóhoz nem illik az újból való folt. 37 És senki sem tölti az új bolt ótömlőkbe; mert különben az új bor megszakasztja a tömlőket, és a bor kiömlik, és a tömlők is elvesznek. 38 Hanem az új bort új tömlőkbe kell tölteni, és mind a kettő megmarad. Lukács 5:36-39
 
Senki nem told új ruhaanyagot egy régi ruhához:
 
Jézus a következőt mondta a tanítványoknak: "Senki nem told új anyagot egy régi ruhához, mert az új elszakad, és a toldás, amelyet az újból vágtak ki, sem illik a régi anyaghoz."
 
Jézus párhuzamot vont az Új- és az Ószövetség, az Őbenne való új életünket és a vallásos tradíció, valamint saját erőfeszítéseink között. Az Ézsaiás 64:5a-ban a következőt olvassuk: "És mi mindnyájan olyanok voltunk, mint a tisztátalan, és mint megfertőztetett ruha minden mi igazságaink." A ruhaanyagok, legtöbbször mosás után összemennek, különösen akkor, ha újak. Egy régebbi ruhadarab már előzőleg összement, de egy újabb még tovább fog szűkülni. Amikor ez megtörténik, elszakad attól az anyagtól, amelyhez hozzávarrták.
 
A kereszténység nem vallás - hanem új élet! Vadonatúj szövetségünk van, amely jobb ígéretek alapján köttetett. Nem foldozhatunk össze új vallással egy régi vallást. Jézus nem "összefoltozni jött a vallásunkat, sem minket", vagy hogy összefoltozza a Törvényt -, azért jött, hogy mindnyájunknak vadonatúj ruhát adjon - az igazság palástját. Nem oldhatjuk meg a bűn-problémát azzal, hogy szabályokkal megzabolázzuk a viselkedésünket; kívülről befelé nem lehet azt helyrehozni, csak belülről kifelé, Isten Szelleme által. Csak Isten tudja megoldani a bűn-problémát, ezt pedig úgy teszi, hogy megváltoztatja a szívet. Ha elhiszed az evangéliumot és elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak, újjászületsz és új teremtéssé válsz - szellemed teljesen újjá lesz! Nem új vallást kapsz, hanem új életet!
 
Senki sem tölt új bort régi tömlőkbe:
 
Jézus a következőt mondta: "És senki sem tölti az új bolt ótömlőkbe; mert különben az új bor megszakasztja a tömlőket, a bor kiömlik, és a tömlők is elvesznek. Hanem az új bort új tömlőkbe kell tölteni, és mind a kettő megmarad."
 
Jézus itt az új borról beszél, amelyet frissen sajtoltak. Az Új Bor a Szent Szellemet szimbolizálja. Nem lehet új bort régi tömlőbe önteni, mert a régi tömlő merev és nem hajlik. Amikor a borból származó különféle gázok miatt a bor erjedni kezd, a tömlő ahelyett, hogy kinyúlna, kiszakad. Az új bort új tömlőbe kell tenni, amely lágy és rugalmas, hogy a borral együtt kiterjedjen. Isten az Ő Szent Szellemét olyan szívbe önti, amely Jézus vére által vadonatúj lett.
 
Még egy régi tömlőt is lehet újra használni, ha először beáztatjuk vízbe, majd jól megkenjük olajjal, hogy lágy és rugalmas legyen. A víz Isten Igéjét szimbolizálja, az olaj pedig a Szent Szellem másik jelentése. Ahol a vallás megkeményít és rugalmatlanná tesz, és hajlamossá arra, hogy kirobbanjunk és elszakadjunk, ott Isten Igéje és az Ő Szent Szelleme lággyá, alázatossá és engedelmessé tesz, ha engedjük, hogy elvégezze munkáját a "bortömlőnkön". Ha azt akarjuk, hogy Isten használjon bennünket, akkor folyamatosan meg kell mártóznunk Isten Igéjében és engednünk kell, hogy átitasson bennünket. Hagynunk kell, hogy a Szent Szellem elvégezze munkáját bennünk, hogy mindig frissek legyünk, és tele legyünk az Ő csodálatos új borával.
 
Régi bor kontra új bor:
 
Jézus a következőt mondta: "És senki, aki óbort iszik, mindjárt újat nem kíván, mert azt mondja: jobb az ó."
 
És harmadnapon menyegző lőn a galileai Kánában; és ott volt Jézus anyja; 2 És Jézus is meghívaték az Ő tanítványaival együtt a menyegzőbe. 3 És elfogyván a bor, Jézus anyja monda Néki: Nincs boruk. 4 Monda néki Jézus: Mi közöm Nékem tehozzád, oh asszony? Nem jött még el az Én órám. 5 Mondja az Ő anyja a szolgáknak: Valamit mond néktek, megtegyétek. 6 Volt pedig ott hat kővödör elhelyezve a zsidók tisztálkodási módja szerint, melyek közül egybe-egybe két-három métréta fért. 7 Monda nékik Jézus: Töltsétek meg a vödröket vízzel. És megtölték azokat színig. 8 És monda nékik: most merítsetek és vigyetek a násznagynak. És vittek. 9 Amint pedig megízlelé a násznagy a borrá lett vizet, és nem tudta, honnét van (de a szolgák tudták, akik a vizet merítették), szólítá a násznagy a vőlegényt, 10 És monda néki: Minden ember a jó bort adja oda először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót: te a jó bort ekkorra tartogattad. János 2:1-10
 
Az első csoda, amelyet Jézus cselekedett az volt, hogy a menyegzőn a vizet borrá változtatta. A násznagy megjegyezte, hogy az az új bor volt a legfinomabb a lakodalomban. Amikor az emberek sokat isznak a vallás "régi borából", nem kívánják Isten Szellemének új borát. Jézus azért jött, hogy az Ő fenséges új borát adja nekünk. Amint megkóstoljuk, soha nem fogjuk akarni a régit!