2014. március 2., vasárnap

Reinhard Bonnke - A semmihez sem hasonlítható üzenet 2.

Az első kijelentés összefoglalható az utolsóban: "Hogy hirdessem az Úr kedves esztendejét." Ez a "kedves esztendő" valójában a kürtölés éve. Az erre használt eredeti héber szó Isten ötletét, vagy gondolatát jelenti. A kürtölés esztendejét azért vezették be, hogy mindenki egy éves szabadságot kapjon, minden rabszolga felszabaduljon, és minden adósság eltöröltessék.
Sajnos, úgy tűnik, hogy a kürtöt sosem fújták meg. A nemzet sosem tartott szombatévet, és ezt a hibájukat Isten megjegyezte. Az Úr örült volna az ilyen derűnek. Isten jellemzője a boldogság növelése. Bár az ország nem ünnepelte meg a kürtölés évét, Isten meg akarta tartani. Az ő szombatja sokkal nagyobb stílű, amint majd meglátjuk. Mózes szombatévét azonban a 3. Mózes 25:8-17. írja le:

"Akkor fúvasd végig a riadókürtöt a hetedik hónapban, a hónap tizedikén. És szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának. Kürtölésnek esztendeje legyen ez néktek. Egymást azért meg ne csaljátok mert én vagyok az Úr, a ti Istenetek"

Hirdess szabadságot! Ne azért prédikálj, hogy hatást érj el, hogy a szószéken mutogasd magad, vagy hogy elbűvöld, izgalomba hozd, vagy megijeszd az embereket! Ne azért prédikálj, hogy megnyugtasd őket! Sokféle hatást el akarhatsz érni a prédikálással, de Jézus egyszerűen csak kihirdette a szabadságot. Azon a napon a zsinagógában ő bejelentette, hogy elkezdődött a kürtölés esztendeje. Megmutatta hallgatóinak, mi az igazi "kürtölés esztendeje": a szabadulás. Ez nem csak Izraelnek ünnep, hanem az egész világnak. Olyan embereknek is, mint a leprás, szíriai Naámán és a sareptai özvegy.

A zsinagóga gyülekezete elámult ezen az új tanításon. Krisztus az egész világ távlataiban gondolkodott, és ők eltévedtek ezen az idegen tájon. Túl nagy volt nekik a világ, amit Jézus szeretett. Félelmeik feléledtek. Aztán gyilkos indulatok gyúltak bennük, amelyek akkoriban sosem ültek el igazán. Jézus beszéde kétségtelenül hatásos volt: a összegyűltek le akarták dobni Jézust egy szakadékba!

Jézus üzenete mégis csodálatos volt: szabadulás, gyógyulás, szabadság, az adósságok eltörlése. Akárhogyan reagáltak is a hallgatói, Jézus az evangéliumot hirdette. Nekünk is ezt kell tennünk.