2014. március 9., vasárnap

Reinhard Bonnke - A semmihez sem hasonlítható üzenet 5.

HOGYAN TÖRI MEG A KENET AZ IGÁT?

Jézus azt mondta: "Az Úr Szelleme van rajtam, mert felkent engem." Jézus ennek az új korszaknak a "Felkentje". Az evangélium első hirdetője, Péter apostol, pontosan így értette ezt. Azt mondta hallgatóinak (az evangéliumot halló első európaiaknak): "Isten felkente a názáreti Jézust Szent Szellemmel és hatalommal: aki szertejárt jót tévén és gyógyítván mindeneket, akik az ördög hatalma alatt voltak, mert Isten volt ővele" (Ap.Csel. 103).

A "Felkent" azt jelenti: "Krisztus". Ha azt mondjuk: Jézus Krisztus, azt mondjuk: Jézus, a Felkent.
Jézus csak addig volt felkent, amíg a földön járt? Ha igen, akkor már nem kellene Krisztusnak hívnunk őt. Ha azonban Ő ma is ugyanaz, akkor még mindig Felkent. Ő pontosan ez, ahogy a Zsidó 13:8. mondja Róla: "Jézus Krisztus tegnap, ma és örökké ugyanaz." Nem csak "Jézus", hanem "Jézus Krisztus, a Felkent". 

Ezt olvassuk a János 1:33-ban is: "Akire látod a Szellemet leszállni és rajta megnyugodni, az az, aki keresztel Szent Szellemmel." A Szent Szellem Jézusnál marad, azért merít be ő még mindig Szent Szellembe. Péter első prédikációjában fontos pont volt az Ap.Csel. 2:36.: "Isten azt a Jézust, akit ti megfeszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette". Péter prédikációja Jézus halála és mennybemenetele után hangzott el. Ezután a példa után, amit az Ap.Csel.-ben találunk, az Újszövetség végig, a Jelenések Könyvéig, minden nagyobb könyvében Krisztusnak hívja Jézust. Az 1. Korintus első tíz versében tízszer olvasunk az "Úr Jézus Krisztus"-ról. A 2. rész 2. versében: "Mert nem végeztem, hogy egyébről tudjak ti köztetek, mint a Jézus Krisztusról, még pedig mint megfeszítettről". Épp úgy, ahogy Ő ma is a mi megfeszített Urunk, Ő a mi Felkentünk is.

Ha Jézus már nem szabadít meg, már nem gyógyít, nem ment meg, nem űz ki démonokat, nem merít be Szent Szellembe, akkor a mi Jézusunk már nem "Krisztus”, mert a "Jézus Krisztus" cím és név épp ezeket jelenti. Ő "tegnap, ma és örökké ugyanaz", és ha megváltozott, ezt elfelejtette közölni velünk. Azonban azt semmi sem jelzi, hogy megváltozott volna.

Jézus címének pontos jelentésétől függetlenül is kellőképpen számításba kell vennünk azt, hogy Ő mi volt, és ma milyen szerepe van.