2014. március 4., kedd

Frank Hammond - Az elutasítottság legyőzése 11.

Lázadás

A 60-as évek végén, a 70-es evek elején történt, a hippi korszak idején, hogy feleségemmel Ida Mae vel együtt a szabadítás szolgálatát tanultuk. Az Úr sajátos ajtót nyitott arra, hogy a hippiknek bemutassuk az evangéliumot. Valóban, annyi hippi fordult meg a lakásunkon, hogy a város lakossága elnevezett engem "Hippi Prédikátor"-nak. A hippik jellemzően lázadók voltak. Szembe szálltak minden érvényes hatalommal. Amikor a hippikről lehámoztuk a lázadás páncélját, azt az érdekes felfedezést tettük, hogy a hatalommal szembeni gyűlölködés mögött az elutasítottság sebei rejtőznek. Minden esetben úgy láttuk, hogy a lázadás gyökere az elutasítottság. Ezeket a fiatalokat nem szerették. Legtöbbjüket szüleik keményen elutasították. Néhányan arról panaszkodtak, hogy szüleik még annyira sem szerették őket, hogy megfegyelmezzék. Amikor gyerekek voltak és helytelenül viselkedtek, a szüleik nem igazították ki őket. Így alakult ki a hippik magatartása minden hatalommal szemben: “Ha ők nem szeretnek minket, miért kéne elfogadnunk őket?"

Szeretetünket azok iránt, akik felettünk hatalommal rendelkeznek, azzal tudjuk kifejezni, ha alávetjük magunkat nekik. Jézus azt mondta követőinek: "Ha engem szerettek, az én parancsaimat megtartsátok" (Jn. 14:15.). Ha a vezetőségben lévő emberek visszaélnek hatalmukkal, vagy épp ellenkezőleg, egyáltalán nem használják hatalmukat, könnyen tiszteletlenekké és engedetlenekké válunk velük szemben. Mindazonáltal nincs mentség a lázadásra, mivel a lázadás mögött az Antikrisztus szelleme rejtőzik.
A lázadás, melynek a gyökere az elutasítottság, olyan démoni fává növekszik, amelynek ágai az önfejűség, helytelen függetlenség, taníthatatlanság, meggyőzhetetlenség, makacsság, dac, önzls és büszkeség.

A lázadás külsőleg többféleképpen is megnyilvánulhat. A hippik részben úgy fejezték ki lázadásukat, hogy hosszú hajat növesztettek és nem mosakodtak. A drogok használata (főleg marihuána), az alkohol és a szégyentelen paráznaság is a lázadás kifejeződése. A házasság szentségét tagadták azzal, ahogy a hippi fiúk és lányok "együtt jártak".

A hippi kultúra a lázadás vegytiszta példája, de a lázadás minden ember szívében ott van a ranglétra legmagasabb fokán ülőktől kezdve a legalacsonyabb szintig. Meg kell értenünk, hogy a lázadás Isten szemében utálatos bűn. Sámuel azt mondta az engedetlen Saul királynak: "Olyan az engedetlenség (angolban: lázadás), mint a varázslás bűne" (1. Sámuel 15:23.). A lázadás olyan bűn, amely közvetlen kapcsolatban áll az ördöggel, mert Lucifer léptette életbe akkor, amikor bitorolni akarta Isten trónját
(lásd Ézsaiás 14:12-15).