2011. május 6., péntek

Spurgeon: A boldogulás titkáról 1.

A boldogulás titka nagyon egyszerű: Feküdj neki alaposan a munkának és boldogulsz! A lustaságból csak rongy és szegénység terem. Arcunk verejtéke az egyetlen anyag, amely­ből aranyat csinálhatunk. Aki nem akar iz­zadni, nem sokra viszi. Aki madártojást akar, annak fára kell mászni. A „Szerencse- ház"-at mindenkinek saját magának kell fel­építeni. A felgyűrt ingujjakból hamar lesz fi­nom ruha és aki nem restell kötényt horda­ni, annak nemsokára nem lesz szüksége rá. „Szorgalom a szerencse anyja" - mondta Szegény Elek, de: „Lustaság az ördög párná­ja" - mondom én.

Higgyétek el, hogy csak lépésenként jut­hatunk előre az életben. Ne higgyetek ab­ban, hogy hirtelen gazdagok lehettek. A kapzsiság nem biztos, hogy gyarapítja a va­gyont. Jobb haladni lassan, de biztosan, mint gyorsan, de bizonytalanul! A kitartó munka naponkénti eredménye gazdagabbá teszi az embert, mint a ritkán előforduló szerencsés üzlet. A kis halak legtöbbször jóí­zűek. Ha megelégszel naponta egy vékony fonállal, egy év alatt vastag köteled lesz. Ha egyik tégla a másikat követi, hamar felépül a házad. Aki járni tanul, előbb mászni szo­kott és fussunk előbb, mielőtt kocsira ülünk. Az elhamarkodottság saját lábába botlik. Gyors hegymászók egy pillanat alatt a mély­ségbe zuhannak.

Nem bölcs dolog üzletet kezdeni tőke nél­kül, s üres zsebekkel kereskedni nehéz fela­dat. Jó, ha a tyúkoknak fészkük van, mert akkor odatojnak, ahol már van egy tojás. Kenyeret olyan lisztből kell sütni, ami van, és ha a zsák üres, ne tartsuk magunkat pék­nek. Vályogtéglát vetni sár nélkül könnyű ahhoz képest, mint bankot nyitni pénz nél­kül.
Addig maradj segéd, ifjú barátom, amíg néhány tallért meg nem takarítottál s akkor röpülj, ha tollaid már megnőttek. Ha előbb repülsz, úgy jársz, mint a fiatal varjú, amely nyakát törte, amikor repülni próbált, mie­lőtt a szárnyai kinőttek. A csík szeretne cet­hal lenni, de sekély vízben jobb kis halnak maradni. Ha a kis tavad már tengerré válto­zott, akkor felfújhatod magad, amekkorára csak akarod. Pénz nélkül üzletet kezdeni olyan, mintha házat akarnánk építeni tégla nélkül, tüzet gyújtani fa nélkül és gyertyát égetni bél nélkül. Egy-két dologgal megpró­bálkozhatunk, de valamelyik sziklán hajótö­rést szenvedünk.
Ne hagyd abba a kis üzletet, míg nem vagy biztos abban, hogy a nagyobb több hasznot hoz! Ne felejtsd el, hogy a kenyér héja, ha kemény is, mégiscsak kenyér. Jobb a sovány ló, mint az üres istálló. A semmi­nél többet ér egy kevés száraz kenyér.

A kevés bútor is jobb az üres lakásnál. Akinek a nehéz időkben akad egy olyan kö­ve, amelyre nyugodtan leülhet, hogy mege­gye a kenyerét, az jól teszi, ha nem fut más után. A rosszból rosszabba csúszni nem je­lent előbbrejutást. Ne fuss bárányfelhő elől zivatarba! Gondold meg, hogy sok ember kis boltból is meggazdagodott. Jobb egy kis üz­let nyereséggel, mint a nagy üzlet veszteség­gel. Jobb egy kis tűz, amelynél melegszünk, mint a nagy tűz, amelynél megégünk. Kis forrás is ad elég vizet, ha állandóan kezünk­ben van a korsó. Ki sokat markol, keveset fog. Két bolt olyan, mint két szék, a kettő között könnyen földre esünk. Ha a zsákot túltömjük, könnyen kiszakad, és önmagun­kat tesszük tönkre, ha túl mohók vagyunk. Az óceánban rengeteg a hal, de mindig vá­ratlan veszéllyel néz szembe a halász.

Őrizkedj a sokszori változásoktól! A többször átültetett fákon kevés a gyümölcs. Ha az egyik helyen nehézségek támadnak, akkor a másikon is előfordulhatnak bajok. Ha a völgyből a mocsár miatt elköltözünk, akkor a hegyen a hideg miatt zúgolódunk. Hol az a hely, ahol a szamárnak nem kell dolgozni? Hol talál a tehén olyan házat, ahol nem fejik meg? Hol találsz olyan helyet, ahol nincs kő, vagy hol van olyan hús, amelyben ne lenne csont?