2011. május 27., péntek

A Petra zenekar a Hit Parkban!

2010-ben újra összeállt és világkörüli turnésorozatba kezdett a Petra zenekar. A csapat idei körutazása során látogatást tett Ausztráliában, majd több európai országban, így például Finnországban, Németországban, Magyarországon Svájcban és Hollandiában is, de nyár végéig további koncertekre fog sor kerülni Észak-, illetve Dél-Amerika több államában is.

A csapat 1972–ben, az Indiana állambeli Fort Waynben alakult, miután is néhány lázadó hippi fiatal – így az alapító Greg X. Volz, és társai Bob Hartman, Mark Kelly, Louie Weaver, John Lawry – élete gyökeres fordulatot vett.

„A történetünk 1970-ben, egy őszi estén kezdődött - mesélte el Greg. Egy idős keresztény asszony vacsorára hívott meg minket - 12 hosszú hajú hippi fiatalt - mikor is egy férfi, név szerint Bud Earl belépett a szobába és felszólított minket, hogy dicsérjük Istent. Bár nem ismert minket elmondta, hogy kik vagyunk és mit tettünk addig. Majd azt hozzátette: „Ti az utat keresitek, de Jézus az Út; ez életet keresitek, de Jézus maga az élet”. Ott a szobában megtapasztaltuk, hogy Isten valóság. Rájöttünk, hogy rossz úton jártunk addig. Megbántuk a bűneiket, megtértünk, és elhagytuk a hedonizmust, a drogokat. A kérdés csak az volt, hogy mihez kezdjünk a rock-zenekarunkkal - melyet még hippiként „Gedeon Bibliája” névre kereszteltünk. A válasz gyorsan jött: Játszunk Jézus rock-ot!” Innen indult a Petra pályafutása.

A zenekar eleinte mindenhol játszott, ahol csak lehetősége nyílt rá - parkokban, bárokban, iskolában de akár börtönökben is; mígnem Myrrh Records lemezszerződést ajánlott nekik. Albumaik tízezres nagyságrendben keltek el. Mára a zenekar négyszeres Grammy díjas csapat, és több mint 20 albumából közel tízmillió lemezt adott el.

A mostani Petra turné célja az, hogy zenéjükkel a lehető legtöbb embert elérjük az evangélium számára - olyanokat is, akiket a hagyományos módon nem tudnának. A csapat egyik jelmondata: cselekedj igazságot, szeresd az irgalmat és járj alázatosan Isteneddel.