2011. május 27., péntek

L.Sumrall: Egészséges szokások kialakítása 4.

Ha a kéjvágy a problémád, a megtanulandó versek között lehetnek a következők: "Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál! Én pedig azt mondom néktek, hogy aki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében." (Mt 5:27-28)

"Vehet-e valaki tüzet az ő keblébe, hogy ruhái meg ne égnének? Vagy járhat-e valaki elevenszénen, hogy lábai meg ne égnének? Így van, aki bemegy felebarátjának feleségéhez, nem marad büntetlen, aki illeti azt!" (Péld 6:27-29)

"Az ifjúkori kívánságokat pedig kerüld; hanem kövessed az igazságot, a hitet, a szeretetet, a békességet azokkal egyetemben, akik segítségül hívják az Urat tiszta szívből." (2Tim 2:22)

Mint láthatod, a Bibliában egymást érik az olyan szakaszok, amelyek közvetlenül a bűnös szenvedélyekről szólnak. Egy konkordancia vagy témák szerint szerkesztett Biblia jó segítséget adhat a megkeresésükhöz.

Mihelyt azután memorizáltad a szükségeidre vonatkozó igeverseket, a gyakorlatba is ültetheted azokat. Amikor jön a kísértés, idézd fel a verseket magadban, és miközben megemlékezel róluk, Isten Szava erőt ad neked ahhoz, hogy szilárdan megállj. Bármilyen gyakran támad is a kísértés, mondd föl a verseket! Higgy nekem: ha valamit a Sátán a háta közepére sem kíván, az az, hogy a Szentírás tanulására és idézésére ösztönözzön!

Nem állítom, hogy a bibliatanulás és -idézés folyamata egy csapásra elűzi a bűnös kívánságokat. A bűn és az ördög természetüknél fogva nem adják fel ilyen könnyen. Ám minél többet táplálod az elmédet Isten Igéjének szellemi eledelével, annál erősebb leszel.

A bűn vonzereje elhalványul majd, az Úr iránti szereteted pedig egyre nő, mindinkább az Ő tetszését keresed. Szokásaid is egyre jobban a Megváltó természetét tükrözik.

A komputerprogramozók által használt egyik betűszó ékes foglalata ennek a folyamatnak. Ez a rövidítés a GIGO (Garbage In, Garbage Out), melynek magyar jelentése szó szerint: "szemét be, szemét ki". Azaz, a számítógépből nyert információ csak annyira hasznavehető, mint amit betápláltak. Ha a bevitt adat szemét, azzal a gép nem tud csodát művelni, hogy a feldolgozás során valami más legyen belőle: a kimeneten is szemét jelenik meg. Másfelől a pontos, megbízható bemeneti adatokból értékes információ nyerhető.

Ugyanígy van velünk is. Ha a gondolatvilágodat az erkölcstelen tévéműsorok szennyével táplálod, az bűnös gondolkodási sémákká válik benned, és az eredmény egy ördögi vágyaknak rabul esett élet lesz. Ha azonban Isten Igéjét táplálod az elmédbe, abból egészséges gondolatok és krisztusi viselkedésmód származnak.

Chuck Swindoll pásztor elmond egy történetet, amely jól illusztrálja, hogy a Szentírás memorizálása miként segíthet a kísértések elutasításában. Egy alkalommal Kanadában tartott előadást. Már nyolc napja volt távol az otthonától, és még kettőt kellett ott töltenie. Rászakadt a magány, bizony sajnálgatta is magát, miközben egyedül fogyasztotta ebédjét a szállodában. A szobájába indulva vásárolt egy újságot. Átfutotta a sportrovatot, de másról sem szólt, mint jégkorongról és jégkorongról; ő pedig nem különösebben lelkesedett e sportágért.

Amint a lift felé tartott, észrevett két fiatal nőt, akik a folyosón telefonáltak nevetgélve. Mosolyogva elhaladt mellettük, várt egy kicsit a liftre, majd beszállt. A két ifjú hölgy vele tartott. Swindoll szobája a hatodik emeleten volt, tehát megnyomta ezt a gombot. Látván, hogy ők nem nyúlnak a lift gombjaihoz, udvariasságból megkérdezte, hányadikon akarnak kiszállni.

Erre egyikük csábos pillantást vetve rá visszakérdezett: "Mit szólna a hatodikhoz? Tervezett mára valamit?"

Hármójukon kívül más nem tartózkodott a fülkében, őt pedig gyötörte a magány itt Kanadában, s mi tagadás, hízelgett neki, hogy ezek a hölgyek kitüntették a figyelmükkel. Kísértésbe került, és sorsdöntő lépés előtt állt. "Tudják, mi járt a fejemben abban a pillanatban? - emlékezik vissza. - Talán a feleségem és a gyerekek? Nem, nem ők jutottak eszembe legelőször. Vagy az állásom és a jó hírem? Akkor még nem. Az, hogy esetleg meglátnak, vagy hogy csapdát állítottak? Nem.

Isten jóvoltából azon nyomban a Szentírás néhány verse jelent meg a szemem előtt:

»Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg; mert amit vet az ember, azt is aratja.« (Gal 6:7)

»Öltözzétek föl az Isten minden fegyverét, hogy megállhassatok az ördögnek minden ravaszságával szemben.« (Ef 6:11)

»Ezenképpen gondoljátok ti is, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek a mi Urunk Jézus Krisztusban. Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedjetek neki az ő kívánságaiban.« (Róm 6:11-12)

Míg a liftben tartózkodtam, a megtanult igék valósággal repültek, hogy megmentsenek. Épp időben. Visszanéztem a két nőre, és így feleltem: »Egész estét betöltő programom van már, nem igazán érdekel az ajánlat.« Azok úgy néztek rám, mintha valami ufólény lennék, én pedig kiléptem a liftből (ők maradtak!). A szobámhoz mentem, és hirtelen elöntött a hála Isten Könyvének mindent fölülmúló erejéért.

Most is, miközben e sorokat papírra vetem - zárja a történetet Swindoll -, új erő tölt el, mert Isten Igéje huszonöt éves házasságom során újra és újra megőrzött hűségben. Igen, a szívbe vésett Ige működik!"

Miközben a Biblia naponkénti olvasása, tanulmányozása és memorizálása útján igazsággal töltöd meg a gondolataidat, egyre inkább te is beszámolhatsz majd a Swindolléhoz hasonló bizonyságokról. Isten Igéje a te életedben éppoly erőteljes, mint az övében. Ugyanaz a Szent Szellem, aki a szükség idején eszébe juttatta az Igét (lásd Jn 16:13), érted is megteszi ugyanezt. Gondolataid és vágyaid pedig eközben mind jobban hasonlítani fognak Jézuséira. Őt, a legfontosabb példaképünket vesszük még közelebbről szemügyre a következő fejezetben.