2011. május 25., szerda

Netanjahu Washingtonban - Obama politikai viharban

Az izraeli miniszterelnök meghívása az amerikai Kongresszus közös ülésére történelmi pillanat, és azt mutatja, hogy az Egyesült Államok törvényhozása és közvéleménye – politikai nézőponttól függetlenül - támogatja az izraeli ügyet. Az izraeli miniszterelnökhöz környezetéből arra is felhívták a figyelmet, hogy kevés politikus részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a washingtoni Kongresszus mindkét háza előtt tartson beszédet. Kedden közel 500 képviselő hallgatja az izraeli miniszterelnök beszédét, akik állva tapsolva köszöntötték Benjamin Netanjahut.

Az izraeli miniszterelnök beszédére, amelyre már napok óta készül legfőbb tanácsadójával, Ron Dermerrel, 12 órával azt követően kerül sor, hogy Netanjahu felszólalt az AIPAC (Amerikai-Izraeli Külkapcsolatok Tanácsa ) konferencián. A konferencián a jeruzsálemi kormányfő kijelentette, hogy a közel-keleti fejleményeknek nem Izrael a főszereplője, nem a zsidó állam áll a térségben kitört felkelések mögött. Hozzátette: Izrael nem térhet vissza az 1967-es védhetetlen határokhoz. Netanjahu szerint a környező népek a szabadságukért küzdenek, éppen ezért ideje abbahagyni Izrael hibáztatását a helyi problémák miatt. „A palesztinokkal kötendő béke ellenben életbevágóan fontos ügy Izrael számára, azonban nem ez fogja megoldani a Közel-Kelet országaiban kialakult problémákat” - közölte a miniszterelnök. Netanjahu kiemelte: a zsidó állam az egyetlen ország a Közel-Keleten, amely teljes vallásszabadságot biztosít a keresztényeknek. „Csak Izrael biztosít vallásszabadságot minden hit számára. Ezért is lehetséges, hogy az ország több mint egy millió muszlim állampolgára is teljes jogú tagja az izraeli társadalomnak. Izrael demokratikus állama az egyetlen hely a Közel-Keleten, ahol a keresztények teljesen szabadon gyakorolhatják hitüket. Izrael biztosít teljes szabadságot minden vallás számára örökkévaló fővárosában, az egyesített Jeruzsálemben” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az izraeli miniszterelnök környezete azokra a vádakra - amelyek szerint Netanjahu meg szeretné kerülni Barack Obamát - azzal felelt, hogy egyetlen egy republikánus jelölttel sem találkozott amerikai útja során. Többen úgy vélik, hogy az amerikai törvényhozás barátságosabb Izraellel szemben, mint Obama, és ezért próbálja megszólítani őket Netanjahu. Obama eddig egyszer sem járt Izraelben, ellenben hivatalos látogatást tett a térség, valamint a távol-kelet muszlim országaiban.