2011. május 14., szombat

Hamarosan magyarul: A Hamasz Fia


Megrázó könyvet írt a Hamasz egyik alapítójának a fia. Moszab Hasszan Juszef nemcsak arról ír, hogy a palesztin terrorszervezet egyik vezetőjeként miként tért át az iszlám hitről a keresz­tény­ségre, hanem azt is feltárja, hogy több mint tíz évig az izraeli hírszerzésnek dolgozott. Több öngyilkos merénylet meghiúsí­tá­sában is segédkezett, amit vallomása szerint nem pénzért tett, hanem hitből és meggyőződésből. A harminckét éves férfi – aki hátrahagyva szeretett családját és szülőföldjét, jelenleg az Egye­sült Államokban él – úgy véli, hogy a Közel-Keletet sújtó összes probléma gyökere az iszlámban keresendő.

Juszef egy brit misszionáriussal találkozott, aki felkeltette benne az érdeklődést a kereszténység iránt, ezért titokban olvasni kezdte a Bibliát, amelyben a legnagyobb benyomást a „szeresd ellenségedet” parancsolat tette rá. Addig tanulmányozta aprólékosan a Szentírást, míg végül arra a döntésre jutott, hogy Jézus követőjévé válik. Juszef elmondása szerint életének a legnagyobb döntése volt, hogy felhagyjon addigi életével, és hátat fordítson a családjának, a kultúrájának, a neveltetésének, a hagyományoknak, a vallásának és istenének – mindannak, ami sok éven át az értéket jelentette számára. Ez idő alatt az iszlám tanításait is alaposan tanulmányozni kezdte, igaz, újfajta megközelítésből. Ekkor, állítása szerint, óriási tévedéseket fedezett fel, amelyek nemcsak a muszlimokat, hanem az egész emberiséget érintik. Juszef szerint a Közel-Kelet megoldhatatlan
problémáinak gyökere az iszlám vallásban keresendő. Szerinte a muszlimok több mint 95 százaléka nincs is tisztában azzal, mit tanít a vallása.
A Korán alapos tanulmányozásából ő ugyanis egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy az iszlám nem a béke vallása. De természetesen a Hamasz tagjainak, köztük az édesapjának a felelősségét sem vitatja a terrorszervezet bűncselekményeiben. Mint fogalmazott, a Hamasz a civilek, illetve gyermekek életét, valamint az emberek szenvedését használja fel céljai eléréséhez – és ez az, amit ő „utál”.

Megjelenik 2011. június 15-én!