2016. október 12., szerda

Derek Prince - A szabadulás alaptanításai 6.

A negyedik: a kényszerítés.

Amikor valami kényszerítő erővel tör rád, szinte mindig démonikus. A dohányzás vagy a szeszfogyasztás kényszere - de ne álljunk meg itt. Az evéskényszer ugyanilyen démonikus. A falánkság ugyanakkora probléma, mint az alkoholizmus. Csak ez egy 'tiszteletreméltó' démon. Alkoholistaként nem járhatsz gyülekezetbe, de ha falánk vagy, attól még igen.
Vannak aztán a kényszerítésnek más fajtái is. Például a beszéd kényszer, a szószátyárság. Komoly probléma, ha valaki nem tudja abbahagyni a beszédet. Sőt, az ilyen ember maga is problémát jelent - a környezete számára!

Az ötödik: a démonok leigáznak, rabszolgává tesznek.

Tegyük fel például, hogy elkövettél egy szexuális bűnt. Megbánod, Jézushoz járulsz, elfogadod a bűnbocsánatot és a megtisztítást, megigazulsz, mintha soha nem vétkeztél volna. Ezzel a dolog le van zárva. De ha mindezek után még mindig erős kísértést érzel, hogy újra elkövesd ugyanazt a bűnt, jóllehet gyűlölöd, akkor le vagy igázva. Ennek az egyik leggyakoribb példája az önkielégítés. Vannak pszichológusok, és mások, akik azt állítják, hogy az önkielégítés egészséges. Semmi baj nincs vele. Erről felesleges lenne vitát nyitni - azt azonban tudom, hogy emberek ezrei végeznek önkielégítést, miközben gyűlölik magukat miatta. Újra és újra elhatározzák, hogy soha többet..., de ez sose sikerül. Le vannak ugyanis igázva. Az önkielégítésnek is van démona. Igen gyakori. Annyit hadd mondjak még el, hogy jellegzetes megnyilvánulásai vannak. Az emberek keze elkezd bizseregni. Mennyien kérdezték már tőlem: Prince testvér, mi történt velem, mitől bizsereg és remeg a kezem? Néha aztán az ujjaik is megmerevednek, és hátrahajlanak. Ilyenkor a fülükbe súgom: Az önkielégítés a problémád. Tagadd meg, kérd Jézus vérének a tisztító erejét, és szabadulj meg tőle. Ez azonban egy nagyon makacs démon. Többször arra van szükség, hogy az emberek a szó szoros értelmében kirázzák ujjaikból Jézus nevében, s így szabaduljanak meg tőle.

Ha most az előző kettőt, vagyis a negyediket és az ötödiket Összeadjuk, a végeredmény: a szenvedély, a függőség. A kényszer és a leigázás együtt démonikus függőséget eredményez. Ennek sok fajtáját ismerjük, de vannak egészen szokatlan válfajai is. Feleségemmel együtt foglalkoztunk egy hölggyel, egy fiatalasszonnyal, aki a Pünkösdi Egyház tagja volt, s aki a körömlakkal volt megkötözve. Mindig körömlakkot akart szagolni. Elmondta nekünk, hogy ha bemegy egy illatszerboltba, csupán két lehetősége van. Vagy vásárol körömlakkot, vagy kirohan az üzletből. Más megoldás nincs - amikor a démon kijött belőle, ez a fiatalasszony végérvényesen megszabadult ettől a szenvedélyétől.
Vannak persze más függőségek is. Leggyakoribb és legújabb a televízió. Sokak számára a tv ugyanolyan szenvedély, ugyanolyan függőség, mint az alkohol. Ha bemennek egy olyan szobába, ahol van tv, nem bírják ki, hogy be ne kapcsolják. Nem gondolkoznak, nem tudják, mit fognak látni, egyszerűen kényszeríti őket valami, hogy a kapcsolóhoz nyúljanak. Ugyanúgy, ahogy az alkoholista nyúl a pohárért. Ráadásul azt hiszem, hogy hosszú távon a tv még több kárt is okoz, mint az alkohol.