2016. április 22., péntek

Ruff Tibor - A szolgálatba lépés útja

Lk. 16, 10-12: Aki hű a kevesen, a sokon is hű az; és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. Ha azért a hamis mammonon hívek nem voltatok, ki bízná reátok az igazi kincset? És ha a másén hívek nem voltatok, ki adja oda néktek ami a tiétek?”

Három fogalompárról beszél itt Lukács: kevesen/sokon, hamis/igaz, másé/saját. Jézus azt mondja, hogy aki kevesen hű, az sokon is hű, aki kevesen hamis, az sokon is hamis, és aki a másén hű, az a sajátján is hű. Ezen a teszten mindenkinek keresztül kell mennie. Aki ezen átmegy, Jézus Krisztus akkor bízza rá a sokat, az igazit, és a sajátot! Ezt meg lehet figyelni a Bibliában végig. Meg kell próbálni a hűséget ezen a három lépésen! És fontos, hogy a hűségnek hosszasan kell működnie, évekig!  A hűség örökre szól! Vagyis: benne maradok a szövetségi viszonyban akkor is, ha az már nem élvezetes számomra, vagy ha hátrányom származik belőle!

A biblia azt írja, hogy a kipróbáltak kapják meg az igazi szolgálatukat. (Fil. 2:22; 2 Korintusi 10:18). Kipróbáltnak kell lenni egy szolgálótestvérnek, hogy nem foglalkozik a maga hasznával, nem érdekli a népszerűség, nem azért szolgál, szeressék, tiszteljék, felnézzenek rá.

Ján. 10, 11-18. A béres nem akarja bántani a juhokat, ellopni sem akarja őket, de ha bármilyen veszély keletkezik, ha a juhokra életveszélyes fenyegetés támad, (pl. szellemi) akkor a béres kiszáll a buliból, és elmenekül. Ennek a motivációnak vannak gyökerei. Röviden: A béres: alkalmazott, fizetésért foglalkoztatják (nemcsak anyagi jellegű haszonról beszélhetünk. Van pl. hírnév, hatalom (emberek fölötti uralom), tisztelet/elismerés/szeretet elnyerése. Ezek mind motiválhatják még a bérest. Ha egy ember szeretet-hiányos, ha szeretet-éhsége van, az ilyen embert motiválhatja pl. a tisztelet, szeretet elnyerése). Nem tulajdonosa a juhainak, nem is szívügye a rábízott juhnyáj. Nem önzetlenül végzi ezt a tevékenységet.

Bízd magad Jézus Krisztusra, hogy mikor mondja neked, hogy „megkaphatod a sokat, az igazit, és a sajátodat!” Legyetek hűségesek és krisztusi módon szolgáljátok az Urat és az egyházat!