2014. június 30., hétfő

Derek Prince - Lucifer küzdelme Istennel - Ádám bűnbeesése és annak következményei 2.

II. Ádám bukásának következményei

A. Változás Ádám természetében

1. Efézus 4:22. Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt;

—Azt a természetet, amelyet az ádámi fajban a bukás hozott létre, „az óember” kifejezéssel írja le az Ige.

a. Ez a természet romlott a csalárdság kívánságai miatt. (vagyis azok a romlott vágyak, amelyek a sátáni kísértésnek való engedés következtében jöttek létre bennünk)
b. Ilyenképpen, ez a természet a Sátán hazugságának a produktuma.

2. 1 Kor. 15:53–54. Mert szükség, hogy ez a romlandó test romolhatatlanságot öltsön magára, és e halandó test halhatatlanságot öltsön magára. Mikor pedig ez a romlandó test romolhatatlanságba öltözik, és e halandó halhatatlanságba öltözik, akkor beteljesül amaz ige, mely meg vagyon írva: Elnyeletett a halál diadalra.

—Ez a természet romlandó is, vagyis három fázisban alá van vetve a halálnak:

a. 1 Móz. 2:17. De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert a mely napon eszel arról, bizony meghalsz.

—azonnali szellemi halál, vagyis Istentől való elszakadás (vesd össze: Efézus 2:1. Titeket is megelevenített, a kik holtak valátok a ti vétkeitek és bûneitek miatt.
4:18. Kik értelmökben meghomályosodtak, elidegenültek az isteni élettõl a tudatlanság miatt, mely az õ szívök keménysége miatt van bennök;)

b. 1 Móz. 5:5. És lõn Ádám egész életének ideje kilenczszáz harmincz esztendõ; és meghala.

—fizikai halál, vagyis a lélek testtől való elszakadása

c. Jel. 20:13–15. És a tenger kiadá a halottakat, a kik õ benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik õ nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az õ cselekedeteik szerint. A pokol pedig és a halál vettetének a tûznek tavába. Ez a második halál, a tûznek tava. És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tûznek tavába vetteték.

—A második halál, vagyis a végső, örökkévaló száműzetés Isten jelenlétéből. (Vesd össze: Jel. 20:10. És az ördög, a ki elhitette õket, vetteték a tûz és kénkõ tavába, a hol van a fenevad és a hamis próféta; és kínoztatnak éjjel és nappal örökkön örökké.)

B. Sátán elbitorolta Ádám uralmi területét

1. Efé. 2:2–3. Melyekben jártatok egykor e világ folyása szerint, a levegõbeli hatalmasság fejedelme szerint, ama szellem szerint, mely most az engedetlenség fiaiban munkálkodik; A kik között forgolódtunk egykor mi is mindnyájan a mi testünk kívánságaiban, cselekedvén a testnek és a gondolatoknak akaratját, és természet szerint haragnak fiai valánk, mint egyebek is.

—Sátán lett a levegőbeli hatalmasság fejedelme (uralkodója) (vagyis azé a területé, amely fölé Isten Ádámot helyezte, mint uralkodót)

2. Sátán most a szellemi befolyását az ember engedetlenségén keresztül fejti ki, kihasználva az ember bűnös vágyait és lázadó kívánságait (vesd össze: Jakab 1:13-15. Senki se mondja, mikor kísértetik: Az Istentõl kísértetem: mert az Isten gonoszsággal nem kísérthetõ, õ maga pedig senkit sem kísért. Hanem mindenki kísértetik, a mikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága. Azután a kívánság megfoganván, bûnt szûl; a bûn pedig teljességre jutván halált nemz.)

3. Róm. 8:7. Mert a test gondolata ellenségeskedés Isten ellen; minthogy az Isten törvényének nem engedelmeskedik, mert nem is teheti.

—Ezek a vágyak befolyással vannak az ember elméjére is, amely ellenségeskedésben van Istennel

4. Ez az egész állapot „természet szerint” létezik, vagyis ez az Ádámtól örökölt természetünk következménye. (A Gal 2:15 ugyanezt a kifejezést használja arra a tényre, hogy Péter és Pál természet szerint zsidók voltak.)