2014. június 16., hétfő

Derek Prince - Támadó fegyverek 8.

Most vegyük a következő példát, a prédikálást. A prédikálással kapcsolatban megnézzük az ApCsel 19:8-11 verseket, amelyek Pál efézusi szolgálatát írják le.

"Bemenvén pedig a zsinagógában, bátorsággal szól vala, három hónapon át vetekedvén és igyekezvén meggyőzni az Isten országára tartozó dolgokról.
Mikor pedig némelyek megkeményíteték magukat és nem hívének, gonoszul szólván az Úrnak útáról a sokaság előtt, azoktól eltávozván, elszakasztá a tanítványokat, mindennap egy bizonyos Tirannus iskolájában prédikálván... "

Egy helyi filozófus megnyitotta az iskoláját, hogy Pál ott prédikálhasson. Ez volt a leghosszabb egyfolytában tartó prédikálása Pálnak: két évig egy helyen, és egy szobában, minden nap. És mi történt? Isten Igéje kiáramlott arról a központi részről, a fővárosból, az Ázsia egész provinciájában, mert Efézus volt a főváros. Amikor Isten a jó üzenetet prédikáltatja velünk, akkor szereti és nagyon élvezi, hogy megerősítse természetfölötti jelekkel. Olvassuk el a következő két verset. Isten megerősítette természetfölötti módon az üzenetet.

"Ez pedig lőn két esztendeig: úgyannyira, hogy mindazok, akik lakoznak vala Ázsiában, mind zsidók, mind görögök, hallgaták az Úr Jézusnak Igéjét.
És nem közönséges csodákat cselekszik vala az Isten Pál keze által."
Sosem olvasom ezt a verset anélkül, hogy ne élvezném a "nem közönséges" kifejezést, mert ez azt jelenti, hogy a csodák azok normálisak, de Isten néha még nem normális, nem közönséges csodát is tesz. Nagyon hálás vagyok a közönséges csodákért, de különösen hálás vagyok a nem közönséges csodákért. Mik voltak ezek ezek a nem közönséges csodák? 12-es vers:

"Annyira, hogy a betegekhez is elvivék az ő testéről a keszkenőket, vagy kötényeket, és eltávozának azoktól a betegségek és a gonosz szellemek kimenének belőlük."

Ismerek ilyen eseteket, amikor ezzel az eredménnyel történtek csodák. Amikor Isten dolgai kibontakoznak, akkor az ördög megzavarodik, és valamilyen módon jön és támad. Volt Efézusban egy csomó zsidó ördögűző, akik nem hittek Jézusban, de látták, hogy Pálnak jól megy az ördögűzés, és gondolták, ők is megpróbálják. Egy erőszakos emberrel akadtak össze, aki démonizált volt és azt mondták neki:
"Kényszerítünk Jézusra, akit Pál prédikál."
A démonok válasza klasszikus. 
ApCsel 19:15: Felelvén pedig a gonosz szellem, monda: A Jézust ismerem, Pálról is tudok: de ti kicsodák vagytok?"

Tehát Jézust elismerem, Pállal ismeretségben vagyok, tudom, hogy Pál nagyon sok bajt csinál számunkra ezen a területen. Azután az ember rájuk ugrott.
(16-os vers): És rájuk ugorván az az ember, akiben a gonosz szellem vala, és legyőzvén őket, hatalmat vön rajtuk annyira, hogy mezítelenen és megsebesülve szaladának ki abból a házból.

Azután meghallotta ezt egész Efézus, a címoldalra került. Amikor a démonok nyilvánosan működni kezdenek, akkor az mindig a címlapra kerül. Volt egy barátom, aki egy gyülekezetet pásztorolt egy városban. Négy évvel ezelőtt bejelentette a gyülekezetnek, hogy sorozatot indít minden szerda este az ördögűzésről. Azt mondta, hogy lehetséges, hogy a Sátán tenni fog valamit, hogy megzavarja az előadássorozatot. Az ezt követő harmadik szerdán már közepén tartott a szolgálatnak, amikor kivágódott az ajtó hátul és bejött egy ember, tajtékzott, mint egy vadállat. Egy felhúzott revolverrel előre rohant, az egyik diakónus háta mögé állt, odakényszerítette a szószék alá és azzal fenyegetőzött, hogy ott öli meg a prédikátor szeme láttára. 8 lövést adott le, de Isten kegyelméből senkit sem talált el, sem a diakónust, sem a prédikátort. Ez az ember megfordult, hogy kirohanjon, de hátul ült egy profi futballista, aki jól tudott gáncsolni, és elgáncsolta ezt az embert. Kihívták a rendőrséget és kivették a golyókat a szószék körüli részből. Másnap az újságok címlapján jelent meg ez az egész. Ilyesmi történt Efézusban is, tehát látjuk a Sátán ellentámadását. Egy évvel később véletlenül ebbe a gyülekezetbe mentem prédikálni. Első este a pásztor azt mondta, hogy azt hiszem el kell mondanom, hogy ez az ember éppen most szabadul. Ez egy kissé újra fölbuzdított az imára.

ApCsel 19:17-18: Ez pedig tudtukra lön mindeneknek, mind zsidóknak, mind görögöknek, kik Efézusban laknak vala, és félelem szállá mindnyájukra, és megtapasztaltatik vala az Úr Jézusnak neve. És sokan a hívők közül eljőnek vala, megvallván és megjelentvén cselekedeteiket.

Ezek az emberek, akik eljöttek, hívők voltak, de olyan hívők, akiknek egyik lába az egyik táborban, másik a másikban volt. Tiltott dolgokkal foglalkoztak. Ezen a ponton teljesen meggyőződtek arról, hogy a Sátán vesztes és ezért elhatározták, hogy megszakítják a kapcsolatot vele és Jézus oldalára állnak. Eljöttek és megvallották a bűneiket. Azt is tudjuk, hogy Efézus az okkult tevékenységek központja volt. Pál szolgálata azonban összetörte az Efézusban levő okkultuzmust. 19-es vers:
Sokan pedig azok közül, kik ördögi mesterségeket gyakoroltak, könyveiket összehordván mindeneknek láttára megégetik vala. És összeszámlálák azoknak árát, és találák ötvenezer ezüstpénznek.

Ami azt jelenti, hogy legalább 100.000 dollár értékű könyvet égettek el nyilvánosan, hogy megszakítsák a kapcsolatot a Sátánnal. Ismertem egy eléggé gazdag asszonyt, aki nagyon mély okkultizmusban volt, de gyermeki módon az Úr Jézushoz jött. Voltak neki pl. első kiadású buddhista könyvei, és azt hiszem, hogy kb. 100.000 dollárt ért, amit elégetett. Mi a magyarázata az efézusi drámai eseményeknek? 
20. vers: Eképpen az Úrnak Igéje erősen nevekedik és hatalmat vesz vala.

Mi volt ez a hatalom az események mögött? Isten Igéje. Pál két évig prédikálta Isten Igéjét, és ez egész Ázsiára elhatott. Isten megerősítette az igehirdetést természetfölötti jelekkel. A Sátán ellenállt, de Isten győzedelmeskedett és az egész város tele volt az Úr Jézus Krisztus győzelmének megnyilvánulásával.