2011. november 12., szombat

Rodney H. Browne - Atyánk vagy Te

Most pedig, Uram, Atyánk vagy Te, mi sár vagyunk, és Te a mi alkotónk és kezed munkája vagyunk mi mindnyájan. Ézsaiás 64:7

Isten nemcsak Istenünk - Ő Atyánk is -, mennyei Atyánk. Ő a mi Teremtőnk - Ő hozta létre a teremtett világot. Ő teremtette az első embert és asszonyt és beléjük helyezte azt az erőt, hogy szaporodjanak és sokasodjanak.

Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptomnak földéből, a szolgaságnak házából Ne legyenek néked idegen isteneid Én előttem.
V. Mózes 5:6-7
Tiszteld atyádat és anyádat, amint megparancsolta néked az Úr, a te Istened; hogy hosszú ideig élj és hogy jól legyen dolgod azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ád te néked. V. Mózes 5:16
Tiszteljed a te atyádat és a te anyádat (ami az első parancsolat ígérettel). 3 Hogy jól legyen néked dolgod és hosszú életű légy e földön. Efézus 6:2-3

A Tízparancsolatból, amit Isten Mózes által adott az emberiségnek, az elsőben az Úr megparancsolja, hogy egyedül Őneki - mennyei Atyánknak - adjunk tisztességet, az ötödik pedig arról szól, hogy tiszteljük földi apánkat és anyánkat. Az ötödik parancsolatban egy ígéret is bennefoglaltatik, miszerint hosszú, áldott életet fogunk élni, ha tiszteljük a szüleinket. Az életben először azt tanuljuk meg, hogy engedelmeskedjünk, tiszteljük és respektáljuk földi apánkat és anyánkat, és ezzel azt is megtanuljuk, hogy hogyan tiszteljük és tartsuk becsben mennyei Atyánkat. Mivel mi is szülők vagyunk, példaadás által kell vezetnünk. Tisztelnünk kell Istent, a szüleinket és a nálunk idősebbeket, és meg kell tanítanunk a gyermekeinknek, hogy tiszteljenek bennünket, a náluk idősebbeket és Istent. Isten akarata az a mi és gyermekeink számára, hogy mindenki bejusson a mennybe és az örökkévalóságot Vele töltse. Nekünk is ezt a célt kell kitűznünk magunk elé. Mindez a családban addig nem fog megvalósulni, amíg Istent nem tiszteljük minden más isten előtt, a bálványok számára pedig nincs hely.

Kegyelem néktek és békesség az Atya Istentől és a mi Urunk Jézus Krisztustól, 4 Aki adta Önmagát a mi bűneinkért, hogy kiszabadítson minket e jelenvaló gonosz világból, az Istennek és a mi Atyánknak akarata szerint. 5 Akinek dicsőség örökkön-örökké! Ámen.
Galata 1:3-5

Csak azok, akik újjászülettek hívhatják valósággal Isten "Atyának." A bűnösök nem hívhatják Istent Atyának, de Ő szeretné őket is gyermekeivé fogadni, ha elfogadják Jézust Uruknak és Megváltójuknak. Isten, a mi Atyánk akarata volt az, hogy Jézus odaadja magát a mi bűneinkért és hogy megszabadítson bennünket ettől a gonosz világból. Mindez az Ő ötlete volt - elküldte Jézust - egyszülött Fiát, hogy helyettünk feláldozza Őt.

És ha Atyának hívjátok Őt, Aki személyválogatás nélkül ítél, kinek-kinek cselekedete szerint, félelemmel töltsétek a ti jövevénységtek idejét: 18 Tudván, hogy nem veszendő holmon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből; 19 Hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén.
1 Péter 1:17-19

Ha tudod, hogy Isten az Atyád és hogy Krisztus drága vérén vétettél meg, akkor azzal is tisztában kell lenned, hogy ez a világ nem a végső otthonod. Az otthonod és végső jutalmad a mennyben van. Mivel itt csak átmenetileg tartózkodsz, tisztelettel kell viseltetned az Úr és aziránt, amit Ő tett érted, és ezért készen kell állnod engedelmeskedni Neki mindenben, és Istennek tetsző életet kell élned és Istennek tetsző viselkedést kell tanusítanod.

Minthogy pedig fiak vagytok, kibocsátotta az Isten az Ő Fiának Szellemét a ti szívetekben, ki ezt kiáltja: Abba, Atya! 7 Azért nem vagy többé szolga, hanem fiú; ha pedig fiú, Istennek örököse is Krisztus által.
Galata 4:6-7
Mert nem kaptatok szolgaság szellemét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Szellemét kaptátok, Aki által kiáltjuk: Abbá, Atyám! 16 Ez a Szellem bizonyságot tesz a mi szellemünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk. Róma 8:15-16

Istennek nemcsak szolgái vagyunk, ahogy az az Ószövetségben volt, hanem gyermekek - fiak és leányok vagyunk. Isten örökbefogadott bennünket az Ő családjába, a Szent Szellem pedig mindezt megpecsételi. Rendelkezünk azzal az előjoggal, hogy a mindenható Istent Atyának nevezhetjük. Nemcsak Atyának, de Abbának - Apukának is. Isten nem valami öregember az égben - Ő a mi Apa Atyánk. Örök és feltételnélküli szeretettel szeret bennünket. Szeretné, ha tudnánk, hogy mennyire és milyen mélyen szeret minket, és arra vágyódik, hogy válaszoljunk a szeretetére. A vallás és az ördög távol akarja tartani Istent tőlünk - hogy megközelíthetetlennek, ítélkezőnek lássuk Őt, olyasvalakinek, akinek nehéz a kedvében járni. Semmi sem lehet távolabb az igazságtól. Isten az Atya jó, kedves, bőkezű, irgalmas, megértő és megbocsátó.

Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus és az Isten a mi Atyánk, Aki szeretett minket és kegyelméből örök vígasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, 17 Vígasztalja meg a ti szíveteket és erősítsen meg titeket minden tudományban és jó cselekedetben.
2 Thessalonika 2:16-17