2014. február 27., csütörtök

Frank Hammond - Az elutasítottság legyőzése 9.

Elutasítás azonos helyzetűek részéről

Legtöbbünk jelentős energiát fordít arra, hogy a vele azonos helyzetű emberek csoportjára jó benyomást gyakoroljon. Azt szeretnénk, ha nem elutasítanának, hanem elfogadnának bennünket. De ne felejtsük cl, hogy mi is lehetünk sértőek. Mi is okozhatunk sebeket másoknak azáltal, hogy elutasítjuk őket. Ha társaink közül valakit elutasítanak, akkor inkább őt kell támogatnunk, mintsem a támadók oldalára állni.

Egyszer egy lelkipásztori társaság tagja voltam. Találkozóinkon ott volt egy olyan testvér, akivel a többiek állandóan szórakoztak. Sokáig én is velük tartottam. Viccelődtünk, szurkálódtunk vele. Úgy gondoltuk, jó sportot űzünk, de éreztem, hogy pásztor társunknak sebeket okoznak megjegyzéseink. Bocsánatot kértem tőle, és ezután feladatomnak tekintettem, hogy legalább annyira megvédjem őt, amennyire ezt magamnak is szeretném.

Az azonos helyzetűek elutasítása életünk bármely szakaszában előfordulhat. A gyermekkor támadható időszak. A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni egymáshoz. Az elutasítás ma is eleven emlékei gyakran vezetnek vissza az iskolába - egy gyerek kinevetett és nem barátkozott veled, fajod, öltözködési szokásaid, külsőd, családod szociális helyzete, testi- vagy értelmi fogyatékosság miatt, vagy azért, amit az anyukád tízóraira csomagolt. A gyerekek megsérülnek, amikor nem fogadják el őket a társaik!

Elutasítottság a házasságban

A szétköltözés és az elválás mindig elutasítottság-érzést okoz. Azokat, akiket Isten egybe szerkesztett, nem lehet gyötrelem nélkül elválasztani. A legnagyobb sérülést okozó elutasítások némelyike a válással kapcsolatos. Egy házastárs hűtlensége azt jelenti, hogy saját párját elutasítja egy másik kedvéért. Amikor a házassági szerződést hűtlenséggel megszegik, akkor a szerelem elárulása okoz sebet. Ha az egyik házastárs félrelép egy másikkal, az a szerelem cserbenhagyását jelenti.

Vannak olyan házasságban élő emberek is, akik házasságon belül élnek át állandó elutasítást. Nincs közöttük kommunikáció, barátság, szeretet. A házassági elutasítások egyik leggyakrabban előforduló példája a szexuális elutasítás. A férj vagy a feleség megtagadja a másik féltől házassági jogait.

"A feleségének adja meg a férj a köteles jóakaratot, hasonlóképen a feleség is a férjének. A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége. Ne fosszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a böjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok. Ezt pedig kedvezésképen mondom, nem parancsolat szerint."
(1. Kor 7:3-6.)

Az elvált szülők ártatlan áldozatai a gyerekek. Ők is mély sebeket kaphatnak az egyik szülővel való szoros kapcsolat elvesztése miatt. Elvált szülők gyerekei között nem ritka, hogy ők érzik magukat bűnösnek a válás miatt, vagy pedig úgy látják, hogy tehettek volna valamit a megelőzés érdekében. Ha ez a helyzet, valószínűleg szükségük van arra, hogy megszabaduljanak ettől a bűntudattól.