2011. október 23., vasárnap

Scofield: I. Krónikák könyve

Az 1Krónikák és 2Krónikák a régi héber kánonban egy könyvet alkotott. A két könyv sok olyan eseményt tartalmaz, melyekről az 1Királyok és 2Királyok is tudósít, de főként Júda történetére volt szánva Saul halálának idejétől a babiloni fogságig. Jóval később állították össze a Királyok könyveinél, valószínűleg a fogság ideje alatt, és nagyrészt a papi szempontok figyelembe vételével írták. Ezért is kezdődik az 1Krónika a Biblia legrészletesebb nemzetségtáblázataival, azzal a céllal, hogy a megváltás történetének minden vonalát egy gyújtópontban, Dávidban összpontosítsa. Különös hangsúlyt helyez a templom felszentelésére és a templomi szolgálatra, valamint a léviták tisztségére.
Az 1Krónika beszámolója Júda történetéről Dávid és Salamon alatt kihagy bizonyos sötét eseményeket, melyeket megtalálunk az 1 és 2Királyokban. A Krónikák nem foglalkoznak az északi királysággal (Izráel), kivéve ha Júdával áll kapcsolatban valami.
A könyv egyedülálló olyan történelmi események leírásában, mint pl. amikor Dávid összegyűjti és előkészíti a templomépítéshez szükséges anyagokat (22,1-5); a templomnál szolgáló személyek beosztása (23-27), Dávid utolsó intő szavai Izráelhez és Salamonhoz (28-29).

Az 1Krónikát a következő részekre lehet felosztani:
I. Az ősatyák és Izráel tizenkét fiának nemzetségtáblázata, 1-9.
II. Saul király utolsó napjai és halála, 10.
III. Dávid uralkodása, 11-29.