2011. augusztus 16., kedd

Újszövetségi gyülekezetek: Dalmácia

Róm 15,19; 2Tim 4,10.

Dalmácia egy hegyvidéki tartomány volt Macedóniától északra, az Adriai-tengertől keletre helyezkedett el. Részét képezte az Illiria néven ismert körzetnek (vagy néha az egészet maga alkotta).

Ami Pált illeti, ez a tartomány kívül esett a járt útvonalon. Az apostol Rómában töltött utolsó fogsága alatt egyedül volt, csak Lukács volt vele, 2Tim 4,11. A többiek elhagyták, néhányan máshol végzett szellemi szolgálat miatt, Démás azonban a jelenvaló világhoz való ragaszkodása miatt, 10. v. Títus éppen Dalmáciába távozott, nyilván azért, hogy szolgáljon a gyülekezetek között, amelyek ott alakultak, feltehetően Pálnak Illíriában végzett prédikálása nyomán. A rómaiakhoz ugyanis így írt: "Hogy legyek a Jézus Krisztus szolgája a pogányok között, munkálkodva az Isten evangéliumában... nem merek szólni semmiről, amit nem Krisztus cselekedett volna általam a pogányoknak engedelmességére... Jelek és csodák ereje által, az Isten Szellemének ereje által; úgyannyira, hogy én Jeruzsálemtől és környékétől fogva Illíriáig betöltöttem a Krisztus evangéliumát..., hogy ne ott hirdessem az evangéliumot, ahol neveztetett a Krisztus", Róm 15,16-21. Más szavakkal, amikor Pál odament, szűz talajon munkálkodott az evangéliummal.

Az utolsó kifejezés "hogy ne ott hirdessem az evangéliumot, ahol neveztetett a Krisztus", azt mutatja, hogy a tesszalonikaiak bizonyágtétele nem érte el Illíriát, noha egész Macedóniára elhatott, 1Thess 1,8. Az a kifejezés, hogy "betöltöttem", pontosabban ez a közönséges ige, hogy "betölteni", körülbelül 90-szer jelenik meg az Újszövetségben, és csak egyszer vonatkozik az igehirdetésre. Pál értelmezése feltehetően az, hogy semmit sem hallgatott el az igazságból. "Nem vontam ki magamat, hogy hirdessem nektek az Istennek teljes akaratát", Acts 20,27. Az ilyen igehirdetés nyomán helyi gyülekezetek keletkezhettek, és Títus azért mehetett oda, hogy szolgálatával elősegítse Isten munkáját. Hogy pontosan mikor ment Pál Illiriába, nem világos; az egyetlen időpont, amely megfelelően beilleszthető három misziói utazásba (a levél megírása előtt, amelyet a rómaiakhoz Korintusban írt) úgy tűnik, a Acts 20,2-ben van, ahol "azokról a tartományokról" olvasunk Macedónia körül, amelyek magukban foglalhatják Illiriát és Macedóniát.