2011. augusztus 30., kedd

Spurgeon: Szükség van egy szitára

Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az eltérő dolgokat, mert a külső megjelenés megtévesztő. Dolgok, amelyek hasonlónak látszanak, akár egymás ellentétei is lehetnek. Egy skorpió olyan lehet, mint egy tojás, és egy kő olyan, mint egy darab kenyér, de messze nem azonosak. Hasonló dolgok nagyon különbözőek lehetnek. Különösképpen igaz ez a lelki-szellemi dolgokra, ezért kötelességünk résen lenni.

Lehetséges, hogy valaki messzire jut a vallásban, mégis bűnben hal meg; lehet, hogy a menny örökösének látszik, mégis a harag gyermeke. Sok meg nem tért embernek van valamilyen meggyőződése, ami hasonló a hithez, de mégsem valódi hit. Bizonyos emberek jámborságot mutatnak, amiben megvan a szeretet melegsége, de nélkülözik a kegyes élet jegyeit. Minden kegyelem utánozható, ahogy az ékszerek is hamisíthatók. Ahogy a gyémántutánzatok bámulatosan hasonlítanak a valódi kövekre, ugyanúgy a hamis kegyelem is bámulatosan hasonlít az evangélium művére. Lelki dolgokban az embernek minden eszességére szüksége van, különben hamar becsapja saját szívét. Attól tartok, hogy már sokan tévesztették meg magukat, és sohasem jönnek rá önámításukra, amíg ki nem nyitják szemüket a szomorúság világában, ahol szörnyű lesz a csalódásuk.
A természeti halott gyermeket az anyja gondosan megmosdatja, de ez nem teszi a kegyelem élő gyermekévé. A lelken belüli isteni élet határozottan megkülönbözteti azt az embert, akiben megvan, attól, akiben nincs meg; fontos meggyőződnünk róla, hogy bennünk megvan ez az élet.

TE biztos vagy benne, hogy benned megvan? Szörnyű dolog azt kiáltani: ‘Béke, béke!’, amikor nincs béke, és jóleső dolgokat jövendölni saját magadnak, megkönnyíteni szívedet, elaltatni lelkiismeretedet, és nem felébredni álmodból, amíg az ítélet mennydörgése fel nem riaszt elbizakodottságodból, vég nélküli rettegésbe taszítva.
Én segíteni kívánom az olvasót az önvizsgálatban. Azt szeretném, ha túljutva ezen a vizsgálaton, a kegyelem olyan bőségéhez jutna, hogy szent és boldog állapota tanúbizonysággá válna a maga számára.

E könyvecske első részét szitának szántam, hogy szétválasszam a búzát az ocsútól. Ha barátaim ezt önmagukra alkalmazzák, ez lehet a leghasznosabb cselekedet, amelyet valaha véghezvittek. Aki belenéz a könyvelésébe, és úgy találja, hogy üzlete veszteséges, az megmenekülhet a csődtől. Ugyanez történhet az olvasóval is. Ha azonban úgy találja, hogy mennybéli forgolódása jól megy, nagy vigasz lesz számára. Senki sem veszíthet azáltal, hogy őszintén megvizsgálja a szívét:
BARÁTOM, KEZDJ HOZZÁ AZONNAL!