2011. június 19., vasárnap

Spurgeon: Próbáld meg újra 2.

Ne panaszkodj arra a helyre, ahová Isten állított! Nem kell lónak lenned, mert istálló­ban születtél. A szorgalmas legény józan ésszel sok pénzt keres ott, ahol mások csak veszíteni tudnak. „Még a jég hátán is megél, aki takarékos és szeret dolgozni", mert: ,A szorgalom és munka a boldogulás titka!"

Igaz, hogy a munka fáradtsággal jár, de vajon ki talált cseresznyét mag nélkül és ki látott már rózsát tövis nélkül? Aki nyerni akar, annak merni kell. Míg a lustaság ágy­ban fekszik hasfájással, addig a szorgalom vagyont szerez. A vackán fekvő kutya le­gyekre ugat, de a vizsla nem is tudja, hogy legyek léteznek. A lustaság megvárja, míg a folyó kiszárad és így lekésik a piacról. „Meg­kísérlem" ugyanakkor átússza a folyót és megköti a legjobb üzleteket. A „Nem bírom" nem volt képes megenni a vajas kenyeret, amit mások adtak neki, de a „Megkísérlem" gombából csinált magának ebédet.

Aki egy helyben topog, a felelősséget vagy a hibát társaira hárítja. Szerintük az ellopott bort a patkányok itták meg. Mindig kényelmes dolog bűnbakot találni. Az egér mindig talál lyukat, ha még oly sok is a macska a szobában. Jó munkások után min­dig érdeklődni kell. A legrosszabb, sátorban is lehet egy garast keresni a vásáron. Egy borbély sem tud úgy borotválni, hogy a má­sik ne találna még valami igazítani valót! Semmi sem olyan jó, hogy jobb ne lehetne és aki a legjobb árut szállítja, az kapja a leg­több rendelést.

„Az új gépek koldusbotra juttatnak min­ket" - mondták a kocsmai próféták, azonban a cséplő-, arató- és szénagyűjtő gépek csak jobb munkásokat faragtak és jobb kereset­hez juttatták azokat, akik értettek hozzá. Akinek olyan a lelke, hogy mindig a földön kúszik, el lehet készülve, hogy szegény ma­rad, de aki az eszét használja, előbb-utóbb oly tudásra és gyakorlatra tesz szert, amely előhaladását biztosítja, ha azelőtt tudatlan is volt. Rossz idők járnak - mondják általá­ban -, s ez valóban így is van, de ha szájtát­va és álmodozva sétálgatunk, akkor az idők örökké rosszak maradnak.

Nagyon sokan azért nem jutnak előbbre, mert képtelenek elhatározni magukat arra, hogy megváltozzanak. A nehézség az első pár tallér megtakarításánál adódik. Tartsuk szem előtt: félig megnyertük a munkát, ha annak bátran nekifogtunk. Dobd el a boros kancsót és húzd fel a vitorlát, amelyen ez a szó áll: „Megkísérlem!" Fogj a dologhoz, láss munkához, azután a megtakarított garasok­kal menj a takarékpénztárba és még lehet valami belőled. Szegény emberek mindig szegények maradnak - ha abban a hitben élnek, hogy szegényeknek kell maradniuk. A legnagyobb nyomortól is meg lehet szaba­dulni, ha idejében ismerjük fel a helyzetet.