2014. szeptember 30., kedd

Joyce Meyer - Ha félsz is, cselekedj! 4.

Isten volt Jeremiással

Most nézzük meg a Jeremiás 1:5,6-ot:

Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek, és mielőtt az anyaméhből kijövél, megszenteltelek; prófétának rendeltelek a népek közé.
És mondék: Ah, ah Uram Isten! Ímé, én nem tudok beszélni; hiszen ifjú vagyok én!

Jól látszik, hogy az ő problémája az volt, hogy önmagára nézett nem pedig Istenre. De a 7-10 és a 17 versekben Isten arra oktatja őt, hogy ne féljen és megígéri, hogy vele lesz.

Az Úr pedig monda nékem: Ne mondd ezt: Ifjú vagyok én; hanem menj mind azokhoz, akikhez küldelek téged, és beszéld mindazt, amit parancsolok néked. Ne félj tőlök, mert én veled vagyok, hogy megszabadítsalak téged! mond az Úr. És kinyújtá az Úr az ő kezét, és megilleté számat, és monda nékem az Úr: Ímé, az én igéimet adom a te szádba! Lásd, én e mai napon népek fölé és országok fölé rendellek téged, hogy gyomlálj, irts, pusztíts, rombolj, építs és plántálj!
Te azért övezd fel derekadat, és kelj fel, és mondd meg nékik mindazt, amit én parancsolok néked; meg ne riadj tőlök, különben én riasztalak el téged előlök!

A 19. Versben az Úr figyelmezteti Jeremiást, hogy győzni fog, de ez küzdelem árán fog megvalósulni:

Viaskodni fognak ugyan ellened, de nem győznek meg téged, mert én veled vagyok, azt mondja az Úr, hogy megszabadítsalak téged.

Isten Mózessel volt

Alaposan nézzük meg, mit mondott Mózes az izraelitáknak miután kivezette őket Egyiptom fogságából (2 Mózes 14:10-14):

Amint közeledék a Faraó, Izráel fiai felemelék szemeiket, és ímé az Égyiptombeliek nyomukban vannak. És nagyon megfélemlének s az Úrhoz kiáltának az Izráel fiai. És mondának Mózesnek: Hát nincsenek-é Égyiptomban sírok, hogy ide a pusztába hoztál minket meghalni? Mit cselekedél velünk, hogy kihoztál minket Égyiptomból? Nem ez volt-é a szó, amit szóltunk vala hozzád Égyiptomban, mondván: Hagyj békét nékünk, hadd szolgáljunk az Égyiptombelieknek, mert jobb volt volna szolgálnunk az Égyiptombelieknek, hogynem mint a pusztában halnunk meg. Mózes pedig monda a népnek: Ne féljetek, megálljatok! és nézzétek az Úr szabadítását, amelyet ma cselekszik veletek; mert amely Égyiptombelieket ma láttok, azokat soha többé nem látjátok. Az Úr hadakozik ti érettetek; ti pedig veszteg legyetek.

Más szóval Mózes azt mondta az izraelitáknak, hogy ne féljenek, akkor se ha az egyiptomiak mögöttük vannak. Tudtukra adta félreérthetetlen módon, hogy az az Isten, aki kiszabadította őket Egyiptomból, most is megszabadítja őket. Mindössze annyit kellett tenniük, hogy továbbra is bíznak Őbenne, és Ő harcolni fog értük.

Isten veled van

Most nézzük meg a Filippi levél 1:28- at:

És meg nem félemlvén semmiben az ellenségek előtt: ami azoknak a veszedelem jele, néktek pedig az üdvösségé, és ez az Istentől van;

Tehát ha jönnek a gondok – és jönni fognak – ne engedd, hogy megfélemlítsenek. A Zsoltárok könyve 34:19 ezt mondja: „Közel van az Úr a megtört szívekhez, és megsegíti a sebhedt szellemeket.”

Gondok mindig lesznek, de te csak bízz az Úrban és ő megszabadít belőlük-mindegyikből. Ahelyett, hogy hagynád magad megfélemlíteni a bajoktól, inkább legyél kitartó és bátor. Ez lesz a te jeled az ellenséged számára, hogy Isten veled van.